inspekcija

Забрани за риболов
zabrani
Концесионери
KONCESIONERI

Постави прашање

Галерија
Коментари
Виц на неодредено

Едниот близнак му вика на другиот:
- Абе кај си ти цел ден?? Мама ме бањаше два пати!

ТАФТАБИТОТ и тренинг на ..ГОГО МОНД..

Автор: Okiribar

Тренинг-Тафта-само тренинг и резултатот ке биде видлив.

Без намера за поозбилен риболов се одлучивме со помалиот син Димитар или.. Оки-јуниор.. да си направиме еден излет до- Гого Монд- не за друго него и на синот треба да му се удоволи и направи мерак,затоа што многу добро знам што значи тој збор ..мерак за риболов..

Пристигнавме околу ..06 час..изутрина ја извадивме опремата и се упативме на позиција лево од влезот,кога има што да видам
две – СЛИКИ--едната The big brother ..ТАФТА а втората ПРЕДРАГ ..The Coach :arrow: и забавата може да почне.
Секако беа дојдени за да може Тафтабитот :arrow: слободно да тренира за наредното светско првенство во Крапски риболов кое ке се одржи годинава во Италија,а воедно сакам да им пожелам добар успех и уште подобар провод кој би требал да ги збогати со уште едно големо ..ИСКУСТВО..во Крапскиот риболов.

Се разбира прекрасното ..ИЗГРЕЈСОНЦЕ..од овој прекрасен ден.

Слика


 


Читај 0 коментари... >>

Повеќе...

 

Морето ни ги на(СОЛ)зи душите

СликаАвтор:

      Спининг. Техника која бара пред се, пријатели. Сето останато е веќе напишано, дискутирано, објаснето, израснато. Заедно со Гони (еден од ретките со големо срце и душа) се договоривме за една солена дружба. Нејсе, локацијата, југ, пјесме су тужније што су јужније , но меракот е поголем, а доживувањето и присутноста во тој одреден момент, во тој миг е бесценето. Заедно со Гони, едно убаво утро, тргнавме кон едни карпи, кои влеваа надеж за добра дружба, па ако не послужи и среќа и со по некој улов за паметење. Меркање на морето, ваму ќе фрламе, таму ќе фрламе, почнавме пополека да го вадиме арсеналот воблери, џиг кашики и сите пропратни мамки и да работиме на случајот. Времето беше идеално, сончево, малку ветровито, таман толку колку да ја излажеме рибата која кога стигнавме "on the face on the place" веќе покажуваше активност на површината. Попери, зари, цикади, спинери, речиси се од нашиот арсенал беше избањат во солената вода.

Резултатот е следен:


Читај 0 коментари... >>

Повеќе...

 

Фатени мрежари и на Охридско езеро

На ден 04.07.2014 год во периодот од 05до 11часот од страна на овластени лица од Државниот инспекторат за земјоделство и претставник на УПС при П.С за Г.Н Охридско Еезро со користење на пловен објект од МВР се изврши надзор на вршењето на стопански риболов на риболовното подрачје Охридско Езеро на потегот од с.Радожда –с.Калишта –Струга.

Од надзорот констатирано е следното:

Во делот на с.Радожда затекнати се три лица (Скрчески Јован, Анѓелко Солакоски и Живко Нестороскисите од с.Радожда) кои вршеа стопански риболов без поседување на легитимации за стопански риболов, дело спротивно на член 36, став 6 од Законот за рибарство и аквакултура.

Едно лице (Крсте Нестороски од с.Радожда) е затекнато како врши


Читај 1 коментари... >>

Повеќе...

 

Акција против мрежари на Козјак и Охридско езеро

СликаНа ден 06.07.2014 год во периодот од 04 до 12 часот од страна на овластени лица од Државниот инспекторат за земјоделство и припадници на СВР – Битола и инспектори извршен е надзор на поширокиот појас околу Акумулацијата КОЗЈАК во делот на спроведување на Законот за рибарство и аквакултура и подзаконските акти од истиот. При надзорот со претходни обезбедени судски налози извршени се претреси во домовите на 4 лица кои повремено или постојано живеат во околината на Акумулацијата КОЗЈАК. Претреси се извршени кај следните лица при што се одземени следни предмети:


Од Б.В со постојано место на живеење во Скопје, а со времено живеалиште во с.Здуње, Општина Македонски Брод при што одземени се:
- 31 мрежа готови рибарски мрежи со различна големина на окца и различита должина за различна намена за лов на риба (крап, карас, клен и др...);
- Мрежи – чилиња (платно за правење на рибарски мрежи спаковано);
- Оловен – долен конец за мрежи;
- 10 кг разноврсна риба (клен, крап и пастрмка);
- 2 Сачми – сермиња;
- Одземени се поголема количина на куршуми – боева
муниција, со различити димензии и намена, рамки за куршуми, фарови и стапици за ловење на дивеч и др предмети поврзани со ловство;

Во прилог се двата записници од акциите на Козјак и Охридско езеро (кликнете за да ги преземете):

ЗАПИСНИК КОЗЈАК

ЗАПИСНИК ОХРИДСКО ЕЗЕРО


Читај 0 коментари... >>

Повеќе...

 

Казни за Ловење на маломерни крапчиња и без дозвола на Козјак

Почитувани колеги,

Веќе две години на Козјак е забележително дека има одличен мрест и голема количина на мали крапчиња. За разлика од сите совесни рибари кои се радуваат на оваа појава и се надеваат овие крапчиња ќе пораснат големи, има и голем број несовесни рибари кои активно ги ловат ситните крапчиња и се што ќе фатат носат дома. Што ќе му каснат на крапче од 100, 200, 500 или 700 грама е добро прашање, но очигледно има и такви месари кои веќе не се во категоријата на рибари, туку во категоријата на рибокрадци.

Сите тие треба да знаат дека:

 - Крапот може да израсне и повеќе од 30 килограми и дека маломерни крапчиња е жално и греота да се земаат

- Земањето на вакви крапчиња е недозволено и казниво со закон. На Козјак не смеат да се земаат крапчиња помали од 35 сантиметри и повеќе од 2 парчиња на ден (по рибар), а за истото следуваат високи казни.

Добар пример за сите такви лица е вчерашната акција во која


Читај 4 коментари... >>

Повеќе...

 

ЗРСК “Св. Стефан“ – Охрид го даде и првиот државен репрезентативец

Изминатиот викенд во Струга на р. Црн Дрим се одржа Државното првество во спортски риболов во дисциплината пливка за најмладите натпреварувачи во оваа дисциплина, кадети (деца до 14 години) и јуниори (деца од 15 до 19 годишна возраст).

На натпреварот учествуваа вкупно 10 екипи од 7 риболовни здруженија од 6 градови од Р. Македонија. Учество зедоа и кадетската и јуниорската екипа на Здружението на риболовци Св. Стефан од Охрид.

DSC 0144-R


Читај 0 коментари... >>

Повеќе...

 

Јунски блинкер на Охридско

СликаАвтор: goran_ohrid

    Месецов беа дозволени 3 денови за лов со блинкер на Охридско, поради временските услови, не бевме на првиот ден, одма се знаеше дека вториот не го пропуштаме за жива глава :) Додека стигнав да ја напишам репортажава, помина и третиот, ама нажалост од тој ден немам ни една слика.

Извадовме дозволи како што е редот и во 3:00 беше договорот да го товариме кајчето и да одиме. Прво се упативме на граница со Албанија, некои си 7 8 км од Охрид, во правец малце подесно од св. Наум. Местото во Охрид е познато како буриња, бидејќи границата порано била обележана со буриња.


Читај 0 коментари... >>

Повеќе...

 
forum

 

MKD-RIBAR

Fisherman handmade wobbler katalog copy

karpologija
Weather data OK
Skopje
20 °C
Биди дел од Рибар
Рандом рибарка
Facebook
 

 

 
Посети

Присутни во моментов: 28
Јул 22, 2014