www.ribar.com.mk http://www.ribar.com.mk/forum/ |
|
francusko lepce http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=21&t=5203 |
Страна 3 oд 5 |
АвторCOLON | blagojkk [Пон Jул 09, 2018 4:17 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce |
Јас ловев минатата недела на француско лепче и фанав некое кило, кило и пол риба, имаше некој костреж и некоја црвеноперка и нормално неговото величество америчкиот сом, али добри прачиња, по 300-400 грама парче. Е сега со оглед на тоа што сум тазе рибар и сум бил на риба 6-7 пати и тоа сам, и се што знам е што сум научил сам и од форумов, добро поминав. За припрема го послушав советот на ljupce (неколку поста погоре) со тоа што наместо во крпа го ставив во папирни убриси. А за местење нема ништо полесно, буквално лебот е како партал, еластичен што не се кине. Неколку риби дури и после вадењето на јадицата лебот се уште стоеше на јадицата. Ке пробам баш деновиве во домашен пекач да направам сам ако можам бидејки самиот пекач кога го купив добив и книга со рецепти и во неа имаше неколку вида на франциски леп како се прави, па може некое и ке успее. Не дека и да го купам е скап ама некако по кеф ми е сам да си го направам. Па ке пишам тука резултати што сум добил. Иначе за сите тие риби што ги уловив дали потрошив 1/4 од лепчето, другото го флрив на крај, не верувам дека ке може пак да се употреби. |
АвторCOLON | коста [Пон Jул 09, 2018 11:16 pm ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce | |
Јас ловев минатата недела на француско лепче и фанав некое кило, кило и пол риба, имаше некој костреж и некоја црвеноперка и нормално неговото величество америчкиот сом, али добри прачиња, по 300-400 грама парче. Е сега со оглед на тоа што сум тазе рибар и сум бил на риба 6-7 пати и тоа сам, и се што знам е што сум научил сам и од форумов, добро поминав. За припрема го послушав советот на ljupce (неколку поста погоре) со тоа што наместо во крпа го ставив во папирни убриси. А за местење нема ништо полесно, буквално лебот е како партал, еластичен што не се кине. Неколку риби дури и после вадењето на јадицата лебот се уште стоеше на јадицата.
Не си требал да го фрлаш, само остави го на суво место или сонце да се осуши и пак ќе го употребиш. Се разбира, следен пат пресечи од лебот приближно доволна количина за употреба.Ке пробам баш деновиве во домашен пекач да направам сам ако можам бидејки самиот пекач кога го купив добив и книга со рецепти и во неа имаше неколку вида на франциски леп како се прави, па може некое и ке успее. Не дека и да го купам е скап ама некако по кеф ми е сам да си го направам. Па ке пишам тука резултати што сум добил. Иначе за сите тие риби што ги уловив дали потрошив 1/4 од лепчето, другото го флрив на крај, не верувам дека ке може пак да се употреби. Моето најдобро искуство со овој леб , е производ на некоја босанска компанија. |
АвторCOLON | blagojkk [Вто Jул 10, 2018 6:47 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce |
Jebi ga ne sum znael, ali za nareden pat ke znam. Fala na sovet! |
АвторCOLON | akiribar [Пет Jул 13, 2018 6:34 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce |
Koga kje sechesh krishki od francuski leb sekogash sechigi so debel konec odozgora prema nadolo butkaj so konecot faten v dvete race i zategnat samo taka najubavo i najprecizno kje isechesh krishka kolkava ti treba bez da go unishtuvash ili puka i sechesh nekakvi nikakvi na izgled parchinja a ne krishki,bistro ! |
АвторCOLON | blagojkk [Пон Jул 16, 2018 8:42 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce |
да да, се поебав еднаш со нож да го сечам, резултати катастрофа, и тоа нож со запци. |
АвторCOLON | akiribar [Вто Jул 17, 2018 12:05 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce |
Na ribarski konec mislev da ne se razbereme pogreshno |
АвторCOLON | blagojkk [Вто Jул 17, 2018 9:03 am ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce | |
да да, тачно
Na ribarski konec mislev da ne se razbereme pogreshno
|
АвторCOLON | mesiah [Вто Jул 17, 2018 11:55 am ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce | |
Јас ловев минатата недела на француско лепче и фанав некое кило, кило и пол риба, имаше некој костреж и некоја црвеноперка и нормално неговото величество америчкиот сом, али добри прачиња, по 300-400 грама парче.
Здраво колега...да те прашам каде фана костреж на француско лепче ? .... и американец од 300-400 грама ?
|
АвторCOLON | blagojkk [Вто Jул 17, 2018 2:11 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce |
младост, велешко езеро слика од еден од сомчињата https://ibb.co/nvyFwy кострежите беа мали, колку една дланка, ги пуштив нормално. еве и едно од крапчињата што ги фативме, нормално и тие се пуштени https://ibb.co/coTC9J нареден пат кога ке одам ако сакаш навистина да знаеш што има и што реално уловувам ке ти сликам повеке не е проблем. |
АвторCOLON | mesiah [Сре Jул 18, 2018 9:09 am ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: francusko lepce | |
младост, велешко езеро
Многу години ловам на ова езеро и не сум фатил костреж на лепче (бидејќи кострежот е риба грабливец и леб не му е на менито) - затоа прашав. слика од еден од сомчињата https://ibb.co/nvyFwy кострежите беа мали, колку една дланка, ги пуштив нормално. еве и едно од крапчињата што ги фативме, нормално и тие се пуштени https://ibb.co/coTC9J нареден пат кога ке одам ако сакаш навистина да знаеш што има и што реално уловувам ке ти сликам повеке не е проблем. Американско сомче од 400 грама изгледа поразлично од ова што си го сликал... Постов ми е добронамерен...не ми требаат слики или докази, секој си фаќа за себе. Ти оди на вода и уживај. Бистро! |
Страна 3 oд 5 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |