Gledam kako se odi na ribolov i kako se velicaat i opravduvaat ,, uspesite ,, na kolegite i se toa vo zabrana ili mrest.
Ajde voopsto da ne pravime muabet za minimalni merki bidejki toa e nesto za sto dzabe bi bil muabetot, ama ne mi e jasno kakvi sme nie ribolovci i kakov e ovoj forum koga nikoj ne obraka vnimanie na mrestot.
Nikoj ne kaza nitu zbor za ova a za ,,pravenje keif ,, i ,, rakopleskanje ,, za odlicniot ulov na ribi polni so ikra i mlec ..... stama.
Licemerie do nemaj kade.
Prasajte gi deckite sto nasle koga gi cistele ribite. Epa zatoa nema da ima sto da lovime za nekoja godina.
Kraj na april i pocetok na maj se mrestat najgolemiot broj na slatkovodni ribi, i tuka ne e bitno dali ima zabrana ili ne tuka e bitno da proraboti sovesta na ribarot i da ne gi lovi ovie vidovi koj se mrestat vo toa vreme ili pak ako gi ulovi da gi vrati nazad vo voda.
Nema opravduvanje.
Moze da se faka pastrmka, moze da se odi na komercijalni ezera i tamo da se lovi, moze da se odi na more ( ciplite se sega vo sam kraj i mozes da si napravis keif do nemaj kade ).
Srkoj od nas treba da stavi prst na celo i da razamisli, ili barem neka ne gi postavuva svojte ,,uspesi,, vo ribolovot za vreme na mrest i zabrana na forumov.
Saso se mislam i ja na taa tema da napisam nesto ama se cudev kade vo koja tema,aj sto nema postovanje na zakonot nema ,cudno mi e toa sto ne se ni sramat da go prezentiraat toa na forumot kakvi ribarista se golemi.Mesto da navednat glava i da se skrijat pod "masa" da ne se brukaat i sebe i sto e najbitno go brukaat imeto na forumot koj utre treba na nekoi mladi ribari da im dade nekoja osnovna kultura i postovanje na voda.
Site izgleda ne go znaat ribarskiot slogan "Bistro i cesno na voda"ili ne go razbiraat
Секој е свесен за последиците,па сам си решава и расудува.....Аки имал среќа,оти можел многу лошо да помине.Но да ви ја образложам јас другата страна од приказната за Ангитис.За добар речен мајстор ова е просечен улов на таа река во било кој период од годината,така да не значи дека ако сега фаќал Аки во мај-само сега јаде заради тоа што се мрести.....Но тоа е друга приказна.Факт е дека има табела со забрана дали до 15,дали до 20 мај(а по литература попадиката се мрести и во јуни),не ме фаќајте за збор,и лично јас не би ризикувал,не затоа што ќе ја изловам попадиката од реката,него заради тоа што лесно можеш да останеш без приборот,колата и плус парична казна.
И плус тоа Аки не напишал дека дома однел 60 кила попадика,може ги вратил......
Jas licno ne ni mislev na aki i ribolovot vo grcija,sekoja drzava si ima svoi pravila i zabrani,nego za makedonija e bitno ima zabrana na site ribi a citame muabeti deka se lovi riba skoro sekade,u srbija na primer karasot se lovi cela godina nema zabrana
Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON |
Оваа тема мислам дека заслужува нешто повеќе од коментари во Лав моабет, затоа поставив еден текст како посебна тема исто така во делот Разно, текстот е од минатата година од сајтот и мислам дека е добар за периодов и овие коментари. Само би замолил без напади и конфронтации. Критики и едукација НАПРЕД
Ne se raboti za poedinci tuku se raboti za nacinot na razmisluvanje.
Ako ja lovime ribata vo mrest ne treba da se cudime zosto ke ja nemame utre i da se zalime zosto vodite ni se siromasni.
Ne se raboti za Aki tuku za da procitaat pomladite ni kolegi deka ribata vo mrest ne treba da se nosi doma tuku da se vrati za da moze da se izmresti.
Abe luge, mrest e, zabrana e, ostavete ja ribata da se izmresti na raat, pa posle lovete ja, ne unistuvajte iljadnici ikri vo edna riba za sitno zadovolstvo, veruvajte deka ke se cuvstvuvate poubavo ako ja vratite nazad vo voda.
drugari,kolegi,braka...jas napomenav deka za kaj nas strogo go pocituvam mrestot i seushte ne sum iskocil na nasha voda da ribolovam.ne ovaa sezona, tuku sekoja ja zapazuvam zabranata.nekako se pronajdov sebesi vo tekstov pa morav da napisham i tuka zbor,dva
tacno deka ribolovevme vo zabrana vo grcija i idevne na sopstven rizik, pa zatoa i sopstveni ke beva posledicite ahahahah iako licno ne procitav deka se raboti za mene
mrestot e najjbitna rabota i mora da se pocituva,ama toa za mene vazi za kaj nas! za vo stranstvo bash mi e gajle,ednash mi se pruzi shansa i nemashe shansa da ja propushtam
dokolku bi prestojuval podolgo vreme tamu sigurno i tamu bi pocituval zakon i red ama vaka neam gajle si pecam si svirkam ahahahah
......,ednash mi se pruzi shansa i nemashe shansa da ja propushtam
dokolku bi prestojuval podolgo vreme tamu sigurno i tamu bi pocituval zakon i red ......
Нема потреба од повеќе коментар
не вадиш секој ден по 100 кила риба од таму,па да се смета дека си направил штета невидена.Рестораните ни се полни со ќофтиња од икра....за риба да не зборам.Кај сите нас треба да работи свеста и фала богу и работи.Ако еднаш си бил на попадика во Грција,не значи дека си криволовец.Се знае кој ја прави штетата во езерата и реките...сигурно не Аки,јас,Петко,Трајко.........Еве прост пример,макнев ли штуки од Грција,за да пуштам у нашиве води-Макнев,За што?За да се научам сега дека некој мрежар фатил 2 штуки на Водоча...Може не се моите...но ако се моите??За што сум се трудел јас?
Риболовот што го направил Аки таму му ги наполнил батериите,го мотивирал....сигурни ли сте дека утре нема да донесе кофа,две риба од таму и нема да ги плесне во некоја наша осиромашена вода?
Гледајте малку од повеќе перспективи.