www.ribar.com.mk
http://www.ribar.com.mk/forum/

КРАП на СКАРА Оки-рибар.
http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=2645
Страна 12

АвторCOLON  okiribar [Пет Сеп 21, 2012 8:59 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  КРАП на СКАРА Оки-рибар.

Рецепт што мора секој да го –ПРОБА--!!
Вака изгледа.. Риба.. припремена од вештите раце на еден Професионален ГОТВАЧ.
Во еден од нашите реномирани Скопски ресторани каде работи и моијот син пред некој ден беше припремен и овој—КРАП—со тежина од 13 кг , Рибата била купена (нарачана)за специјални, гости и припремена на специјален начин .
КРАП НА СКАРА.
Како што може да се види на сликата крапот се припрема на следниот начин.
Во првата постапка се гледа како на—РИБАТА—внимателно и е отстранета целата кожа,вклучувајки ги и крлушките, за потоа да биде исчистена од внатрешноста.
[ img ]
Откако е исчистена од внатрешноста ,добро е измиена и поставена така да биде исечена на (КРЕМЕНАДЛИ) внимателно, за да може потоа секој дел од рибата да биде вратен на свое место .
Рибата е (ШПИКУВАНА) односно во направените резови е ставано ,по желба и во зависност од големината на рибата следните состојки-
Морков
Сланина
Печурки
Лук
Сечените кременадли се посолувани ,со готварска сол,со вегета,побиберени,премачкувани со Дресинг што мајсторот не го открива.
И како такви се ставаат на загреана- СКАРА –
Рибата ја печеме 4 до 6 мин.од една страна, внимателно ја вртиме и од другата, и сето тоа го повторуваме со сите парчиња и внимателно се редат на своите места,на однапред припремен и декориран овал (ДАСКА).
[ img ]
На така приготвената риба ,и следува и посебен Прилог од зготвени- ЈУФКИ -со лук,и блага пченка.
Значи Јуфките се( Варат) во посолена вода, каде се додава и малку зејтин
откако ке бидат варени, се попржуваат со однапред исецканиот ,лук и благата пченка.
Декорирано со лист од зелена салата ,лимун , копар и направени (РУЖИ) од кората на лупен Патлиџан.
Сето тоа вака декорирано изгледа—ФАНТАСТИЧНО—со рибата е послужено --БЕЛО ВИНО-- и што друго да се каже него ДОБАР АПЕТИТ..

Мислам дека овој рецепт мора да се проба.

Поздрав Оки-рибар .......и добар АПЕТИТ!!

АвторCOLON  Илчо [Пет Сеп 21, 2012 9:08 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

Рибар сум али риба во уста не ставам искрено од овој батко лиги ми потекоа :lol: :lol:

АвторCOLON  Bobi_Brada [Пет Сеп 21, 2012 9:14 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

СУПЕР
Ама она БИЛА КУПЕНА не ми се бендиса
Да бил фатен, див - истрчан ...
Е тоа е она. Ама и овака тече вода во уста

АвторCOLON  howitz [Пет Сеп 21, 2012 9:16 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

А јас само што јадев туна, ради протеини.. ова изгледа грандиозно, човече. :)

АвторCOLON  okiribar [Пет Сеп 21, 2012 9:18 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

БОБИ.... мора да се проба ,да бидам искрен добро изгледа ама како што кажав ке го пробаме.

ПС ..Ти на отиде на ВАРДАР со ДАНИЕЛ????----АААА---

АвторCOLON  Lepi [Пет Сеп 21, 2012 10:33 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

[ img ] :lol:

No Comment, just No Comment

and again:


[ img ]

АвторCOLON  KristijanVeles [Саб Сеп 22, 2012 5:20 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

Одлично! Летово имав чест да пробам Крап и Јагула пушени (чадени) по специјален начит,беа премногу вкусни не секојдневно нешто и беа приготвувани од мој пријател од Ниш.

АвторCOLON  goran_ohrid [Чет Jун 20, 2013 9:50 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

Od citanje na forumov, duri do kujnata sum stignal :))
Mnogu pati sum jadel krap golem na kemenadli, sakam da napomenam deka mnogu bitno e od kade e ribata i kakva e.
Spored moe iskustvo, dokolku e krapot izdolzen i potenok, a ne e kratok i debel, togas e mnogu podobar za kremenadli, sekoja kremenadla ne e ista! :)
Za kremenadlite, da ne se voopsto mrsni, eve za vo Ohrid potocno, mnogu e bitno kade e faten krapot. Dokolku e vo delot kaj sv Naum, Ljubanista, tamu vodata e po cista i ribite se hranat najcesto so skolki, zatoa krapot ima crveno meso kako junesko, virski ribi. Dokolku krapot e faten vo centralniot del od ezeroto, okolu trskive vo centralnoto podracje, mesoto e pobelo i krapot ako e nad 9 kg, ima masni naslagi.
Krapot odgleduvan vo ribnici e so dve klasi poslab kvalitet nego prirodniot.
Ke se obidam ova sto go kazuvam da go demonstriram so sliki, vo bliska idnina, sporedbata da e poocigledna :)

АвторCOLON  Piksi man [Саб Jун 22, 2013 6:07 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

Oki nemoj sga ovakvi rabote da mi pravish :hit_head: :D

АвторCOLON  Gonny [Саб Jун 22, 2013 8:35 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.

Posle ova sto go vidov, resiv krapovite od + 10kg da ne gi pustam veke :lol: :lollol: :lollol: Profi izgled za odlichen vkusss :NotWorthy:

Страна 12 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/