www.ribar.com.mk http://www.ribar.com.mk/forum/ |
|
КРАП на СКАРА Оки-рибар. http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=2645 |
Страна 1 oд 2 |
АвторCOLON | okiribar [Пет Сеп 21, 2012 8:59 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
Рецепт што мора секој да го –ПРОБА--!! Вака изгледа.. Риба.. припремена од вештите раце на еден Професионален ГОТВАЧ. Во еден од нашите реномирани Скопски ресторани каде работи и моијот син пред некој ден беше припремен и овој—КРАП—со тежина од 13 кг , Рибата била купена (нарачана)за специјални, гости и припремена на специјален начин . КРАП НА СКАРА. Како што може да се види на сликата крапот се припрема на следниот начин. Во првата постапка се гледа како на—РИБАТА—внимателно и е отстранета целата кожа,вклучувајки ги и крлушките, за потоа да биде исчистена од внатрешноста. Откако е исчистена од внатрешноста ,добро е измиена и поставена така да биде исечена на (КРЕМЕНАДЛИ) внимателно, за да може потоа секој дел од рибата да биде вратен на свое место . Рибата е (ШПИКУВАНА) односно во направените резови е ставано ,по желба и во зависност од големината на рибата следните состојки- Морков Сланина Печурки Лук Сечените кременадли се посолувани ,со готварска сол,со вегета,побиберени,премачкувани со Дресинг што мајсторот не го открива. И како такви се ставаат на загреана- СКАРА – Рибата ја печеме 4 до 6 мин.од една страна, внимателно ја вртиме и од другата, и сето тоа го повторуваме со сите парчиња и внимателно се редат на своите места,на однапред припремен и декориран овал (ДАСКА). На така приготвената риба ,и следува и посебен Прилог од зготвени- ЈУФКИ -со лук,и блага пченка. Значи Јуфките се( Варат) во посолена вода, каде се додава и малку зејтин откако ке бидат варени, се попржуваат со однапред исецканиот ,лук и благата пченка. Декорирано со лист од зелена салата ,лимун , копар и направени (РУЖИ) од кората на лупен Патлиџан. Сето тоа вака декорирано изгледа—ФАНТАСТИЧНО—со рибата е послужено --БЕЛО ВИНО-- и што друго да се каже него ДОБАР АПЕТИТ.. Мислам дека овој рецепт мора да се проба. Поздрав Оки-рибар .......и добар АПЕТИТ!! |
АвторCOLON | Илчо [Пет Сеп 21, 2012 9:08 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
Рибар сум али риба во уста не ставам искрено од овој батко лиги ми потекоа |
АвторCOLON | Bobi_Brada [Пет Сеп 21, 2012 9:14 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
СУПЕР Ама она БИЛА КУПЕНА не ми се бендиса Да бил фатен, див - истрчан ... Е тоа е она. Ама и овака тече вода во уста |
АвторCOLON | howitz [Пет Сеп 21, 2012 9:16 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
А јас само што јадев туна, ради протеини.. ова изгледа грандиозно, човече. |
АвторCOLON | okiribar [Пет Сеп 21, 2012 9:18 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
БОБИ.... мора да се проба ,да бидам искрен добро изгледа ама како што кажав ке го пробаме. ПС ..Ти на отиде на ВАРДАР со ДАНИЕЛ????----АААА--- |
АвторCOLON | Lepi [Пет Сеп 21, 2012 10:33 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
No Comment, just No Comment and again: |
АвторCOLON | KristijanVeles [Саб Сеп 22, 2012 5:20 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
Одлично! Летово имав чест да пробам Крап и Јагула пушени (чадени) по специјален начит,беа премногу вкусни не секојдневно нешто и беа приготвувани од мој пријател од Ниш. |
АвторCOLON | goran_ohrid [Чет Jун 20, 2013 9:50 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
Od citanje na forumov, duri do kujnata sum stignal ) Mnogu pati sum jadel krap golem na kemenadli, sakam da napomenam deka mnogu bitno e od kade e ribata i kakva e. Spored moe iskustvo, dokolku e krapot izdolzen i potenok, a ne e kratok i debel, togas e mnogu podobar za kremenadli, sekoja kremenadla ne e ista! Za kremenadlite, da ne se voopsto mrsni, eve za vo Ohrid potocno, mnogu e bitno kade e faten krapot. Dokolku e vo delot kaj sv Naum, Ljubanista, tamu vodata e po cista i ribite se hranat najcesto so skolki, zatoa krapot ima crveno meso kako junesko, virski ribi. Dokolku krapot e faten vo centralniot del od ezeroto, okolu trskive vo centralnoto podracje, mesoto e pobelo i krapot ako e nad 9 kg, ima masni naslagi. Krapot odgleduvan vo ribnici e so dve klasi poslab kvalitet nego prirodniot. Ke se obidam ova sto go kazuvam da go demonstriram so sliki, vo bliska idnina, sporedbata da e poocigledna |
АвторCOLON | Piksi man [Саб Jун 22, 2013 6:07 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
Oki nemoj sga ovakvi rabote da mi pravish |
АвторCOLON | Gonny [Саб Jун 22, 2013 8:35 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар. |
Posle ova sto go vidov, resiv krapovite od + 10kg da ne gi pustam veke Profi izgled za odlichen vkusss |
Страна 1 oд 2 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |