www.ribar.com.mk http://www.ribar.com.mk/forum/ |
|
Плашици во тегла. http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=2663 |
Страна 1 oд 2 |
АвторCOLON | howitz [Нед Сеп 23, 2012 11:42 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Плашици во тегла. |
Некаде имам чуено, а некој ми има спомнато дека во Охрид пробал плашици од тегла, се разбира домашно производство, па ако знае некој да сподели како оди тоа, веројатно Лепи ќе помогне ако знае Фала однапред. |
АвторCOLON | limun75 [Нед Сеп 23, 2012 11:54 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Дебарската плашка е најубава за тој специјалитет.Дома правев со плашка од Козјак,меѓутоа,пожилава е и по тврда. |
АвторCOLON | howitz [Нед Сеп 23, 2012 11:55 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Да ? А како се прави Лимун друже и дали стои на пример во тегла подолг период, од неколку месеци да кажеме .. Фала |
АвторCOLON | Lepi [Пон Сеп 24, 2012 12:30 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
... за во Тегла не знам колку долго можат да се чуваат ... иначе рецептот е многу едноставен: Во Тенџере (по можност широко-плитко а не високо-длабоко заради подеднаквото динстање) се ставаат претходно посолените Плашици. Потоа се тура Масло толку колку да ги покрие плашиците, околу 1 см над нив. На 3кг Плашици се става еден кафен Филџан Винска Киселина. Во мојот Рецепт ставам Бибер, Вегета, Ловоров Лист и суви ситнио исецкани лути пиперчиња, И, јас го прам овај рецепт со Грунци, повкусни ми се Се динста на 1/3 од силата на ринглата т.е. да се внимава да не е на сила туку полека да си крчка. За Плашици околу 2,5 сати а за Грунци околу 3 сати. После тоа се оставаат да оладат, а најдобро е следното утро со чаша ракија да се замезет |
АвторCOLON | limun75 [Пон Сеп 24, 2012 9:29 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Тој е рецептот,Лепи што го опиша Си ги ставаш во тегла кога се готови, и со течноста во која се динстале ги посипуваш во теглата. За мезе си ставаш во тањир,јас турам магдонос,малце лукче и оцет по индивидуална желба. Бон Апетит |
АвторCOLON | howitz [Пон Сеп 24, 2012 10:47 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Фала ви Звучи вкусно уште од сега, баш ќе го пробам и ќе ви кажам како испадна, а може и фотка некоја Фала уште еднаш пријатели |
АвторCOLON | baze [Пон Сеп 24, 2012 11:11 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Пред 10 год имам пробано ваков специјалитет,кога работев во полската касарна на косово.Пољаците си ги имаа спремно како зимница замотани како сармчки во некоја киселина.Лапни голтни ракија. |
АвторCOLON | Lepi [Пон Сеп 24, 2012 12:24 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
... baze, дан изгледаа вака Доколку изгледале вака, тоа се Сардини, свежи ставени во бела Киселина со зачини 2 до 3 дена, потоа се виткаат заедно со кисели краставички, пиперка и кромид и се ставаат повторно во блага бела Киселина. Значи не се динстани како охридската Плашица, ама се прекрасни за Лапни голтни ракија |
АвторCOLON | Bobi_Brada [Пон Сеп 24, 2012 12:53 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Еве една слична репцепта како јас ја спремам рибата. Рецептата е всушност за црвеноперка, но на овој начин сум подготвувал и караш и мрена.
В Н И М А Н И Е Конзервирање на риба во тегла е многу опасна работа. Мој пријател со потекло од Дојран, кај сестраму во Белград има однесено таква тегла со риби и имаат завршено на ВМА со многу силно труење. Буквално му има избегано на гробарот од лопата. После неколку дневна кома, случајно еден стар воен доктор, кога има разбрано што јаделе успеал да го спаси. Во теглата се формирал БOТУЛИН, еден многу силен боен отров. Зато ВНИМАВАЈТЕ. |
АвторCOLON | nenad [Пон Сеп 24, 2012 1:06 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Lepi, aj kazi nesto za specijalitetite sto gi imam slusano vo Ohrid -grav so grunci i komat so plasici. Nit sum gi videl ni probal ama mnogu cesit mi zvucat |
Страна 1 oд 2 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |