www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Maр 28, 2024 4:09 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONНед Сеп 23, 2012 11:42 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jун 15, 2011 3:06 pm
МислењаCOLON1998
Некаде имам чуено, а некој ми има спомнато дека во Охрид пробал плашици од тегла, се разбира домашно производство, па ако знае некој да сподели како оди тоа, веројатно Лепи ќе помогне ако знае :)

Фала однапред.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONНед Сеп 23, 2012 11:54 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Jун 28, 2011 12:13 pm
МислењаCOLON1530
ЛокацијаCOLONSkopje
Дебарската плашка е најубава за тој специјалитет.Дома правев со плашка од Козјак,меѓутоа,пожилава е и по тврда.

_________________
p.s. kolku poveke tupat krapdziite tolku poveke lovat spinerdziite. :mrgreen:


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONНед Сеп 23, 2012 11:55 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jун 15, 2011 3:06 pm
МислењаCOLON1998
Да ? А како се прави Лимун друже и дали стои на пример во тегла подолг период, од неколку месеци да кажеме .. Фала :)


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 12:30 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
... за во Тегла не знам колку долго можат да се чуваат ... иначе рецептот е многу едноставен:

Во Тенџере (по можност широко-плитко а не високо-длабоко заради подеднаквото динстање) се ставаат претходно посолените Плашици. Потоа се тура Масло толку колку да ги покрие плашиците, околу 1 см над нив. На 3кг Плашици се става еден кафен Филџан Винска Киселина. Во мојот Рецепт ставам Бибер, Вегета, Ловоров Лист и суви ситнио исецкани лути пиперчиња, И, јас го прам овај рецепт со Грунци, повкусни ми се ;)


Се динста на 1/3 од силата на ринглата т.е. да се внимава да не е на сила туку полека да си крчка. За Плашици околу 2,5 сати а за Грунци околу 3 сати. После тоа се оставаат да оладат, а најдобро е следното утро со чаша ракија да се замезет :D


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 9:29 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Jун 28, 2011 12:13 pm
МислењаCOLON1530
ЛокацијаCOLONSkopje
Тој е рецептот,Лепи што го опиша :DСи ги ставаш во тегла кога се готови, и со течноста во која се динстале ги посипуваш во теглата. За мезе си ставаш во тањир,јас турам магдонос,малце лукче и оцет по индивидуална желба.

Бон Апетит :)

_________________
p.s. kolku poveke tupat krapdziite tolku poveke lovat spinerdziite. :mrgreen:


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 10:47 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jун 15, 2011 3:06 pm
МислењаCOLON1998
Фала ви :D Звучи вкусно уште од сега, баш ќе го пробам и ќе ви кажам како испадна, а може и фотка некоја :D

Фала уште еднаш пријатели :)


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 11:11 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Oкт 19, 2011 8:09 pm
МислењаCOLON324
Пред 10 год имам пробано ваков специјалитет,кога работев во
полската касарна на косово.Пољаците си ги имаа спремно како зимница
замотани како сармчки во некоја киселина.Лапни голтни ракија. ;) ;)

_________________
ТАПА СИ Е ТАПА!!!


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 12:24 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
... baze, дан изгледаа вака
[ img ]

Доколку изгледале вака, тоа се Сардини, свежи ставени во бела Киселина со зачини 2 до 3 дена, потоа се виткаат заедно со кисели краставички, пиперка и кромид и се ставаат повторно во блага бела Киселина. Значи не се динстани како охридската Плашица, ама се прекрасни за Лапни голтни ракија :D ;)


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 12:53 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Еве една слична репцепта како јас ја спремам рибата. Рецептата е всушност за црвеноперка,
но на овој начин сум подготвувал и караш и мрена.
  • - На очистена и убаво измиена риба и се сече главата и опашката и се соли
    - Во широк сад на дното се ставаат неколку ливчиња на ловоров лист
    - Рибата се реди во круг со главата на надвор и со стоматот надоле
    - Во средина треба да остане празен простор во кој се става рендан морков, лукче, бибер во зрно и вегета
    - Се се прелива со масло за јадење, бело вино и вински оцет измешано во сооднос 1 : 1 : 1. Течноста треба да биде едно прст над рибата
    - Се крчка на тивок оган по можност во релна се додека не се изгуби киселоста


В Н И М А Н И Е

Конзервирање на риба во тегла е многу опасна работа.
Мој пријател со потекло од Дојран, кај сестраму во Белград има однесено таква тегла со риби и
имаат завршено на ВМА со многу силно труење. Буквално му има избегано на гробарот од лопата.
После неколку дневна кома, случајно еден стар воен доктор, кога има разбрано што јаделе успеал
да го спаси. Во теглата се формирал БOТУЛИН, еден многу силен боен отров. Зато ВНИМАВАЈТЕ.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Плашици во тегла.
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 24, 2012 1:06 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Aпр 15, 2011 3:11 pm
МислењаCOLON553
ЛокацијаCOLONSkopje
Lepi, aj kazi nesto za specijalitetite sto gi imam slusano vo Ohrid -grav so grunci i komat so plasici. :) Nit sum gi videl ni probal ama mnogu cesit mi zvucat :)

_________________
Ракијата што ја носат рибарите кога одат по риба, има спасено многу повеќе риби
одколку што спасиле сите рибочуварски служби, здруженија и инспектори од ДИЗ заедно


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 6 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum