www.ribar.com.mk http://www.ribar.com.mk/forum/ |
|
Плашици во тегла. http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=2663 |
Страна 2 oд 2 |
АвторCOLON | Lepi [Пон Сеп 24, 2012 1:23 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Грав со Грунци/плашици јадев баш летово Љубаништа, и за да ги замамет и децата викаат ајде печени Кикирики Само шо овдека имаше појќе рибно него Грав Се вари гравот, па се зачинува и од кога ќе е готов се става во Тепсија, па се ставаат одозгора грунците/плашиците и се печи под Сач уште 10 до 15 минути додека се испечат ... кај ме потсети сега, пуста носталгија А Комат со Плашици немам пробано |
АвторCOLON | nenad [Пон Сеп 24, 2012 1:26 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Dobro izgleda tavata |
АвторCOLON | howitz [Пон Сеп 24, 2012 1:27 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Море море што рецепти испаднаа од Охриѓаниве, ние место да учиме од нив, ние си го мериме Башка, види колку гурмани има на форумов |
АвторCOLON | spiro_jas [Пон Сеп 24, 2012 1:55 pm ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. | |
В Н И М А Н И Е
- еве нешто кој го интересира повеке нека прочита http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%BA%D1%81Конзервирање на риба во тегла е многу опасна работа. Мој пријател со потекло од Дојран, кај сестраму во Белград има однесено таква тегла со риби и имаат завршено на ВМА со многу силно труење. Буквално му има избегано на гробарот од лопата. После неколку дневна кома, случајно еден стар воен доктор, кога има разбрано што јаделе успеал да го спаси. Во теглата се формирал БOТУЛИН, еден многу силен боен отров. Зато ВНИМАВАЈТЕ. инаку се работи за еден од нај јаките отрови |
АвторCOLON | baze [Пон Сеп 24, 2012 2:43 pm ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. | |
... baze, дан изгледаа вака Доколку изгледале вака, тоа се Сардини, свежи ставени во бела Киселина со зачини 2 до 3 дена, потоа се виткаат заедно со кисели краставички, пиперка и кромид и се ставаат повторно во блага бела Киселина. Значи не се динстани како охридската Плашица, ама се прекрасни за Лапни голтни ракија Da da izgleda toa e toa sto sum go probal. Samo togas ne razbirav nisto od ribni specijaliteti,osven onie na 2 noze |
АвторCOLON | $DARE$ [Пон Сеп 24, 2012 10:45 pm ] | ||
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. | ||
... baze, дан изгледаа вака Доколку изгледале вака, тоа се Сардини, свежи ставени во бела Киселина со зачини 2 до 3 дена, потоа се виткаат заедно со кисели краставички, пиперка и кромид и се ставаат повторно во блага бела Киселина. Значи не се динстани како охридската Плашица, ама се прекрасни за Лапни голтни ракија Da da izgleda toa e toa sto sum go probal. Samo togas ne razbirav nisto od ribni specijaliteti,osven onie na 2 noze |
АвторCOLON | Atanasovski [Вто Сеп 25, 2012 11:12 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. |
Postojat mnogu recepti za "odlezana harihga", kao primerot na Lepi. Najvkusen spored mene e "haringa vo senf sos". Ako e dobro spremena onda e prsti da izlizes. Ova sekogas se naoga na bozicna trpeza vo skandinavskite zemji. |
АвторCOLON | Lepi [Пон Сеп 16, 2013 10:34 am ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. | |
... за во Тегла не знам колку долго можат да се чуваат ... иначе рецептот е многу едноставен:
... па бујрумте на охридски „Сардини“(Грунци/Моранци/Дујаци) Во Тенџере (по можност широко-плитко а не високо-длабоко заради подеднаквото динстање) се ставаат претходно посолените Плашици. Потоа се тура Масло толку колку да ги покрие плашиците, околу 1 см над нив. На 3кг Плашици се става еден кафен Филџан Винска Киселина. Во мојот Рецепт ставам Бибер, Вегета, Ловоров Лист и суви ситнио исецкани лути пиперчиња, И, јас го прам овај рецепт со Грунци, повкусни ми се Се динста на 1/3 од силата на ринглата т.е. да се внимава да не е на сила туку полека да си крчка. За Плашици околу 2,5 сати а за Грунци околу 3 сати. После тоа се оставаат да оладат, а најдобро е следното утро со чаша ракија да се замезет |
АвторCOLON | caparius [Пон Сеп 16, 2013 11:32 am ] | ||
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Плашици во тегла. | ||
... за во Тегла не знам колку долго можат да се чуваат ... иначе рецептот е многу едноставен:
... па бујрумте на охридски „Сардини“(Грунци/Моранци/Дујаци) Во Тенџере (по можност широко-плитко а не високо-длабоко заради подеднаквото динстање) се ставаат претходно посолените Плашици. Потоа се тура Масло толку колку да ги покрие плашиците, околу 1 см над нив. На 3кг Плашици се става еден кафен Филџан Винска Киселина. Во мојот Рецепт ставам Бибер, Вегета, Ловоров Лист и суви ситнио исецкани лути пиперчиња, И, јас го прам овај рецепт со Грунци, повкусни ми се Се динста на 1/3 од силата на ринглата т.е. да се внимава да не е на сила туку полека да си крчка. За Плашици околу 2,5 сати а за Грунци околу 3 сати. После тоа се оставаат да оладат, а најдобро е следното утро со чаша ракија да се замезет Abe Lepi kaj ja izvadi slikava i toa gruncite mi se pripi mi se place.Za mene ubedljibo naj dobro meze za z'ta |
Страна 2 oд 2 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |