www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Вто Ное 19, 2019 7:17 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема  Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 1 2 3 »
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 6:55 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLON Саб Aпр 14, 2012 12:50 pm
МислењаCOLON 2299
ЛокацијаCOLON На секоја локација,ха ха ха
Од денес сум и официјално на годишен ..ОДМОР. па решив малку да се позанимавам со кулинарството.

Овој пат ке припремиме --Пастрмка на мој начин—
која верувам дека ке ви се допадне.
За приготвување на овој рецепт ни се потребни следните состојки.

По можност рибата да биде свежа или воопшто не замрзнувана,јас во овој случај се одлучив да има за секого од семејството по едно парче , кои изнесуваа некаде приближно околу 250 гр, или сите заедно 1000 гр свежа –добро исчистена Пастрмка.
Во овој случај сум сигурен дека е свежа, зошто сам и лично јас си ги фатив и бирав Рибите од рибникот во с.БЕЛИЦА минатиот викенд,затоа и ке ги приготвам со МЕРАК и СЛАСТ.

[ img ]

Другите намирници што ни се потребни за приготвување на овој рецепт се

--1. главица –Кромид.
--1. чешењ—Лук.
--2.супени лажици Сол.
--2.супени лажици Вегета.
--2.рендани Моркови.
--Бибер во зрно.
--1.китка Магданос.
--150 гр,печурки.
--2. Лимуна.
--5.супени лажици Маслиново Масло.
--100,мл бело Вино.

И како прилог на јадењето решив да биде и свежиот Компир

--3.Компири.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Во Тава и во загреано масло прво го запржуваме кромидот се додека не добие румена боја ,потоа го додаваме и лукот и кога сето тоа ке биде пропржено ги додаваме и ренданиот морков ,печурките,дел од ситно сецканиот магданос и сето тоа убаво го запржуваме.

Одприлика би требало да изгледа вака.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Кога сите овие намирници се добро запржени, и се со добра румена боја ,и ви изгледа доста сочно ,слободно тргнетего тавчето од огин.

[ img ]

Наредното нешто е да се посоли,побибери,и се додаде вегета на исчистените парчиња Риба ,од внатрешната и надворешната страна.
Со лажица го ставаме веке приготвениот прилог за полнење во внатрешноста на рибата која претходно ја премачкуваме со Маслиново Масло.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Така наполнетата Риба ја редиме во Пехче за печење во кое на дното имаме поставено хартија за печење за да не ни се залепи рибата за плехот,и додаваме 100,мл Бело вино и еден исцеден Лимон.

[ img ]

Ја покриваме со фолија за да може рибата да си крчка во маслото ,виното и лимонот.

[ img ]

Сето тоа се става во загреана рерна на 220,степени и се пече 20, мин.

Компирот го сечеме на резниња го посолуваме, му ставаме и вегета и на крај му додаваме малку од маслото за јадење,како такви ги ставаме во самиот плех со рибата и се пече во наредните 15 минути ,додека компирот се испече и добие убава боја.

[ img ]

Во претходно декорираниот Овал ја поставуваме печената риба и сигурно сето ова доаѓа на масата.

[ img ]

[ img ]

Кога на ваков начин ке ја пречекаш...СОПРУГАТА... од напорниот работен ден не треба да прашуваш за наредното идење по риба, сигурно наредниот викенд ке бидеш награден со тоа што ке ти дозволи со најдобрит другарипак да си го направиш меракот на некоја од нашите води и пак излезеш на РИБАРЕЊЕ.

[ img ]

[ img ]

А на вас и на сите останати ви пожелувам ...ДОБАР АПЕТИТ...

_________________
Reporter of the Jear- 2012-,-13-,-14-,

Fishing is my lifestyle,my passion,my life.


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 7:11 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLON Сре Jул 06, 2011 6:30 pm
МислењаCOLON 16
oki ne sumljam vo specijalitetov sigurno e dobar


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 7:14 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLON Саб Maр 26, 2011 4:03 pm
МислењаCOLON 850
ЛокацијаCOLON bitola
So vakov precek i maz ke KANDISAS :D ...........a ne pak nevestata da te pusti na ribi :D
Oki KARAPANDZA :lepi:


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 7:18 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLON Саб Дек 18, 2010 9:47 am
МислењаCOLON 4778
ЛокацијаCOLON skopje
mi se prijade pastrmka ahahahh
bravo bate oki odlichno sraboteno :lepi:

_________________
TAPATTA JA LECHI DUSHATTA
mrtva dae-od reka dae!


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 7:38 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLON Чет Ное 18, 2010 10:28 pm
МислењаCOLON 2806
ЛокацијаCOLON skopje
Kuti sto ne bese lovdjija,zamisli kolku zajre ke ti trebase da napolnis nekoe vepre od 120 kila.. :lol:Ekranov mi pobele od lizenje,zenami vika sto tuku go lizis ke go rasipes ima drugo za lizenje..abe top izgleda ali dur ne probam nedavam ocenka... :volku_golema:

_________________
JA KAKO MAL IMAV MLECNI ZABI A SEGA IMAM 3 ST.CROIX......
DA ZIVEE SPINOT.................................................


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 7:45 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLON Пет Сеп 21, 2012 2:25 am
МислењаCOLON 1322
ЛокацијаCOLON Прилеп
Секоја чест бато, нема невеста што не би те бендисала 100%. ;) :ok_ok: :~~

_________________
---> ИмАмЕ цРвИ, АуТотО нИ ШибА, дЕнЕс СитЕ оДиМе дА ЛоВИмЕ РибА <---
Мувата е НајМакедонскиот инсект! Ем јаде л@јна, ем трие раце во стилот „ добро е, добро е !!! “...

Постои само една солуција - РЕВОЛУЦИЈА !!!


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 8:06 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLON Вто Jул 03, 2012 3:04 am
МислењаCOLON 129
ЛокацијаCOLON Kumanovo
Mi izgleda mnogu fkusno OKI :bravo:

_________________
Големата риба во мала вода не живее


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 8:26 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLON Пет Јан 21, 2011 11:33 pm
МислењаCOLON 837
ЛокацијаCOLON Tetovo
ligi mi tecat :lepi:

_________________
Just Fish it


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 8:32 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLON Нед Сеп 11, 2011 8:30 pm
МислењаCOLON 1171
mmmmmmmmmmmm abe oki meraklijo :ok_ok:
more da go probam receptov vo nadez deka i mene zenami pocesto so raat ke me pusta po riba ;)


Кон врв
ТемаИспратеноCOLON Чет Jун 27, 2013 9:03 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLON Нед Јан 08, 2012 10:04 pm
МислењаCOLON 6059
ЛокацијаCOLON Скопје - Кисела Вода
Bravo Oki ... spremeno so mnogu strast :NotWorthy:
Sekija cest ... majstor i za ribolov i za sofra :D

_________________
Često popričam sa samim sobom, ali nemo'š budali dokazati.
[ img ]


Кон врв
Покажи постара темаCOLON  Сортирај по  
Испрати нова тема  Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 1 2 3 »

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 1 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum