www.ribar.com.mk
http://www.ribar.com.mk/forum/

Чадена риба
http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=4076
Страна 23

АвторCOLON  Stole [Вто Ное 05, 2013 8:26 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

joco НапишиCOLON
Риба од 1кг големина треба да се чадит околу 80минути.

И со ова ептен ме збуни ова моиве парчиња се во просек 300-500 гр. а ја цел ден ја маткам и викам да не треба уште :hit_head:
И добро си направил. За 80 мин да се исчади риба од 1 кгр мало морген. За толку време може само да ја испечеш. Јас сум чадел во буре повеќе килограми (10-15) и колку што се сеќавам ја чадев скоро цел ден.
Бурето на горниот дел беше избушено на повеќе страни и низ дипките проврена арматура. Рибата ја врзував со жица. На долниот дел (странично) од бурето беше исечен правоаголник (околу 25х25 см) и свиткан нагоре по агол од 90 степени. Ложев надвор во импровизирано огниште ( направено со цигли), со тоа што топлината и чадот преку исечениот отвор, ја усмерував во бурето.

АвторCOLON  joco [Вто Ное 05, 2013 9:16 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

За 80 мин да се исчади риба од 1 кгр мало морген. За толку време може само да ја испечеш. Јас сум чадел во буре повеќе килограми (10-15) и колку што се сеќавам ја чадев скоро цел ден.
Бурето на горниот дел беше избушено на повеќе страни и низ дипките проврена арматура. Рибата ја врзував со жица. На долниот дел (странично) од бурето беше исечен правоаголник (околу 25х25 см) и свиткан нагоре по агол од 90 степени. Ложев надвор во импровизирано огниште ( направено со цигли), со тоа што топлината и чадот преку исечениот отвор, ја усмерував во бурето.[/quote]

Значи во мојов случај постапката е иста како кај тебе.
Како и да е рибата е исчадена ви благодарам на сите за советите не верувам дека ќе остане . Па бујрум :eatdrink:

АвторCOLON  ico baits [Вто Ное 05, 2013 9:19 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

joco НапишиCOLON
За 80 мин да се исчади риба од 1 кгр мало морген. За толку време може само да ја испечеш. Јас сум чадел во буре повеќе килограми (10-15) и колку што се сеќавам ја чадев скоро цел ден.
Бурето на горниот дел беше избушено на повеќе страни и низ дипките проврена арматура. Рибата ја врзував со жица. На долниот дел (странично) од бурето беше исечен правоаголник (околу 25х25 см) и свиткан нагоре по агол од 90 степени. Ложев надвор во импровизирано огниште ( направено со цигли), со тоа што топлината и чадот преку исечениот отвор, ја усмерував во бурето.
Значи во мојов случај постапката е иста како кај тебе.
Како и да е рибата е исчадена ви благодарам на сите за советите не верувам дека ќе остане . Па бујрум :eatdrink:[/quote]


kolega u prAVO SI,, kolicinata i ne e bitna nego vremeto e bitno za da bide cadena,,

najmalku 0 casa, sto i samiot proces bara vreme za da bide ribata kako sto treba,,,,,,,,,

U BURE SUM NOSEL DA MI CADAT RIBA SAMO SKUSA,, sega planiram 10 kg bojnik da iscadam, se iznenadiv od kvalitot negov proslata god,, ima nacin za koskite s=da se izvadat i treba priprema,,,,,,

АвторCOLON  Lepi [Вто Ное 05, 2013 9:29 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

... ех море Столе, искуството кажвит сé :D можит и морген ак сакаш идај Охрид ќе прајме заедно :mrgreen: ти си чадел еднаш во Буре, а јас немам еднаш чадено, туку мноооогупати, и времетраењето на чадење на рибата е околу 60 минути, пошто најчесто сум чадел калифорниска Пастрмка од 0,5кг. А да не прам муабет колку пати сум чадел Крап и Кленко од ОЕ ;) Едино јагулата требит да се чадит подолго во зависност од големината, но не подолго од 180 минути ;)

Секако дека можит и да се работит за 2 различни рецепти, но Риба да ја чадиш скоро цел ден, ова првпат го слушам, а и не ја гледам причината зошто толку долго, кога се знае дека рибата се спрема многу брзо, и има способност на брзо апсорбирање на мирис :?

Како и да е, ево линк од на You Tube, има повејќе видеа за начинот на чадење на риба, а наскоро ќе имат и мое на истата тема :D


http://www.youtube.com/results?search_q ... WIhdmCm-uE

АвторCOLON  Stole [Вто Ное 05, 2013 10:24 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

Лепи јас не напишав дека сум чадел еднаш. :D Можеби од напишаното си стекнал таков впечаток.
Твојов метод повеќе ми личи на индустриски начин...што побрзо, со што помалку калирање. Така го чадат денешниот “чаден свински врат“ што го има по продавнициве. Чаден, а од него ВОДА ТЕЧЕ и по три дена парчињата се лепат меѓу себе.

АвторCOLON  spiro_jas [Вто Ное 05, 2013 10:57 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

параметрите за чадење се
месото - да не го фаќа топлина, да не е многу чад пошто ке мириса на борија , и да има провев кој му ја зема влагата од него
и сол доволно

АвторCOLON  goran_ohrid [Сре Ное 06, 2013 10:07 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

Jas vikendov ke cadam, pa ke vidime dali ke e uspesno... ke postiram ovde nekoja slika sigurno :)

АвторCOLON  Stole [Сре Ное 06, 2013 11:05 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

spiro_jas НапишиCOLON
параметрите за чадење се
месото - да не го фаќа топлина, да не е многу чад пошто ке мириса на борија , и да има провев кој му ја зема влагата од него
и сол доволно
Првото не е точно (Како ќе ја отстраниш влагата без топлина?). Второто е точно. Третото не е точно (провевот не ја зема влагата туку ја трга од просторот). Четвртото точно.

АвторCOLON  goran_ohrid [Сре Ное 06, 2013 11:53 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

Jas citav po forumi i razgovarav so poveke ljuge sto cadele riba.. i zaklucokov mi e sleden :)
1. Ribata treba da stoi vo sol, dva do tri dena ( 20 grama sol na 100 grama riba )
2. Potencijalno "losata" mirizba kaj ribata doaga od glavata, taka pri cistenje na ribata, se otstranuva glavata, jas ke cadam krapcinja, taka da ja trgnav glavata, opaskata i site perki, ostana samo mesoto
3. Najcesto se koristi drvo bagrem/dab i nekoe ovosno drvo za aroma.
4. Mora da ima provev, odnosno cadot da cirkulira, bureto da ne e skros zatvoreno.
5. Da se vnimava na temperaturata da ne e mnogu golema.
6. Skepticen sum deka dovolno e 80 90 minuti, bidejki sistemov sto go koristi Lepi e dosta razlicen od mojov, jas mislam deka za 12-15 kg riba, ke mi trebaat nekolku casa ( 4-5 )

АвторCOLON  Lepi [Сре Ное 06, 2013 4:55 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Чадена риба

... Горан, важно е да почниш со чадење :) со тек на време ќе го погодиш рецептот по твој вкус, и ќе си го усовршиш со твој финеси ;)

Страна 23 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/