www.ribar.com.mk http://www.ribar.com.mk/forum/ |
|
Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРОМИД http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=4165 |
Страна 1 oд 3 |
АвторCOLON | SantaFe [Чет Ное 14, 2013 9:37 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРОМИД |
Инспириран од рецептите за чадење на риби и од убавите слики со кленовите на Лепи решив да ви претставам еден стар Турски традиционален специјалитет кој останал да се готви и кај нас но нажалост се поретко и поретко. Постарите во Прилеп сеуште го спремаат за посни трпези на славите, а среќа што и мајка ми и баба ми знаат добро да го приготвуваат па и јас често уживам во ова јадење. Можеби ви звучи необично како тоа суво грозје и сливи заедно со риба и веројатно се прашувате дали јадењето ќе биди благо - одговорот е ДА, но верувајте ако го пробате еднаш ќе го спремате многу често! Во Прилеп традиционално се нарекува - РИБА НА БЛАГ КРОМИД. Околу изборот на риба за ова јадење: Според мене најдобра варијанта за риба е онаа која има помалку коски но може да се искористи било која риба. Во Прилеп најчесто го спремаат со Тостолобик поради неговото месо кое природно наблажува, го спремаат секако и Крапот што исто така е одличен за печење. Ние овој пат го направивме со кленови од Козјак уловени неколку дена пред спремањето, пресни и чисти, едноставно совршени !!! За подготовка на овој специјалитет ви е потребно: - 1,5кг кромид (во принцип - колку повеќе толку подобро, неможете да претерате); - риба (во мојот случај Кленови со вкупна тежина од околу 2,3кг); - 250 грама суво грозје; - 500 грама суви сливи; - една лажица црвена пипер; - масло; Подготовка: Најпрво исчистете 1,5кг кромид Потоа издробете го (исецкајте го, немојте да го рендате) Турете вода во кромидот и оставете го да се динста на средно јак оган додека не исчезне водата. Потоа додадете масло (убаво кромидот да може да се пржи, некаде околу 250мл за 1,5кг кромид) и пржете додека малку кромидот не зарумени, но внимавајте да не го препржите. На крајот ставете една мала лажичка сол и една голема лажица црвена пипер и добро промешајте за пиперот убаво да се растопи. Изгаснете го шпоретот и оставете го на ринглата тенџерето со кромидот убаво да прими од црвената пипер. Тоа би изгледало вака: Во меѓувреме ставете ги во посебни тенџериња сувите сливи и сувото грозје и на потивок оган оставете ги да набабрат, немојте да ги варите него само обарете ги т.е. само да наварат/набабрат. Откако ќе ги обарите сливите и сувото грозје, кромидот истурете го во плех за печење и врз него рамномерно истурете ги сувото грозје и сливите. Рибите засечете ги за убаво да примат од сосот и наредете ги во плехот врз претходно припремениот фил од кромид, суво грозје и сливи. Печете ги во загреана рерна на 220 степени некаде околу еден час (после 30 минути завртете ги од другата страна за да се потпечат). Резултатот е овај Прекрасно оди со некоја чаша Шардоне, добар апетит! П.С. Поздрав до Мајстор Лепи за инспирацијата |
АвторCOLON | okiribar [Чет Ное 14, 2013 9:46 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
Мора да се проба ,изгледа многу вкусно. Ако не се снајдам да го спремам вака , ти доаѓам на гости П.С. Каде ли да најдам Клен. |
АвторCOLON | SantaFe [Чет Ное 14, 2013 9:50 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
Бато Оки, секогаш си добредојден! А клен каде да најдеш... хммм... Абе ти имаш природен сонар кој открива кленови, вклучи го и нема да те изневери... |
АвторCOLON | Bobi_Brada [Чет Ное 14, 2013 10:19 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
Браво СантаФе. Не сум многу љубител на печена риба но ова ми изгледа мошне интересно. Веднаш ми појде вода на уста. Ќе мора да го пробам во прва прилика. |
АвторCOLON | Krki [Чет Ное 14, 2013 10:58 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
Dobar ova klenot od kozjak ama steta sto pijam samo spricer a ne odi so ovoj recept... |
АвторCOLON | sasklar [Чет Ное 14, 2013 11:22 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
ova ke bide prvoto jadenje sto ke go napravam otkako ke fatam klencinja a " Тостолобик " sto riba e onaka da si prasam posto neznam pozdrav uste ednas do gotvacot izgleda mnogu ubavo i ubavo slikovito e objasneto |
АвторCOLON | SantaFe [Пет Ное 15, 2013 2:24 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
@ Боби Да го пробаш мајсторе, верувај нема да се покаеш @ Крсте Друже, со шприцер можеби не, ама со шардоне „лизга“ како подмачкано ! A што имам пак домашно Ркцители берба 2010, слободно прашај ги чичко Столе и Јане го имаат пробано па нека кажат @ Sasklar Тостолобикот друже е фамилија Cyprinidae, односно истата фамилија со Крапот исто како што е и Амурот. Убава риба чие месо малку наблажува и е одлично за овој рецепт Еве линк од википедија за тостолобик: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%B2%D0%B8 |
АвторCOLON | Филип [Пет Ное 15, 2013 9:02 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
Убав рецепт , ама многу чудни ова кленовиве мали |
АвторCOLON | Lepi [Пет Ное 15, 2013 10:56 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО |
... интересно и егзотично браво за рецептов Филип, малите не се кленој ми личет на караси или се лажам |
АвторCOLON | goran_ohrid [Пет Ное 15, 2013 11:42 am ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Риба со кромид,суво грозје и суви сливи-РИБА НА БЛАГ КРО | |
... интересно и егзотично браво за рецептов Филип, малите не се кленој ми личет на караси или се лажам
pomalite licet na karasi ama zima idet, se imet zgoeno i tie..
|
Страна 1 oд 3 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |