www.ribar.com.mk
http://www.ribar.com.mk/forum/

приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?
http://www.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=63&t=6844
Страна 37

АвторCOLON  tapa [ Сре Сеп 20, 2017 3:11 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

Филип НапишиCOLON
Спомнати сте(сме) многу пати. Еве, дај идеја, те прашувам конкретно

Абе најубаво ич да не не спомнуваат (не спомнуваат на пролет ) и така се дистанцираат од водиве,викаат тоа е во надлежност на концесионерот.Па тогаш со нив че ги вадиме очите.И нема да ни е криво за такмичарите.Во суштина ќе биде проблемот со концесионерот и државата.Ако можеа законски да направат да земаат пари од нас за да опстојат,сега се доволно јаки да се борат за надлежности и контроли по концесионери и води.Или нема пари за таа борба?
Некој спомнува додатни трошкови имале...па луѓе направија куќи по езерана за да фаќаат риба(тоа не се трошкови)а гледаат како бандити им ги празнат пред очи водите..Е затоа не се битни само такмичарите.Можеш така да почнеш некој состанок и ако не знаат како можат да ни помогнат нека не остават на мира и да не ни прават рекет на почеток на сезона.

АвторCOLON  AleksandarTrta [ Сре Сеп 20, 2017 3:43 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

tapa НапишиCOLON
aleks НапишиCOLON
ТафТабиТ НапишиCOLON
Друже , мешаш баби и жаби .
Концесионерите се должни да ги обезбедуваат ревирите , да имаат рибочувари и да порибуваат .
За тоа продаваат дозволи и за тоа земале концесија . Нема допирна точка со такмичари и пари за легитимации.
Ти си му платил на концесионерот дневна , неделна или годишна дозвола и за тие пари очекуваш ревирот да биде порибен , да има чуварска служба и контрола која ке внимава да нема рибокрадци мрежари и останати месари .
U pravo e covekot I nemoj da GI branis nie 20000 clenovi mrf ni Zima po 300 den a niedno obrazlozebie nema zosto se trosat tie pari,znaci ima drustva Vo koj se co polet I nemat pari za start,ima drustva koj se poradi nedostig na clenovi ostaveni na ribokradcite,niedna sudska razvrska ne e potmognata so nieden praven zastapnik I najcesto ribokradcite dobivaat predupreduvacka ili osloboditelna presuda sto stimulira Novi ribokradci,kollu kontroli se izvrseni kako storabotat ribolovnite drustva

Точно така може меѓудругото да се ангажира и тим правници кои ќе ги трпаат бандитите во затвор,да најдат начин да се контролираат концесионерите и т н.Не се битни само такмичењата за рекреативните риболовци ,нас не мачат еден куп несредени работи по водиве ...никој не мрда со прст.....председателот ни е такмичар,не сум го видел на слободна вода можеби мисли дека се е ок.
A vo momentov vo MRF nema pravna sluzba koja treba da procesuira predmeti po osnov na krsenje na postavenite pravila?

АвторCOLON  Trasul [ Сре Сеп 20, 2017 3:43 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

Да се укинат легитимациите е најдобро нешто што може да се направи за рекреативниот риболов,не поради 400 денари него поради тоа што обичниот човек неможе да си дозволи да лови кога сака.

АвторCOLON  Филип [ Сре Сеп 20, 2017 3:51 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

AleksandarTrta НапишиCOLON
A vo momentov vo MRF nema pravna sluzba koja treba da procesuira predmeti po osnov na krsenje na postavenite pravila?
Во МРФ има 2 вработени, технички секретар и сметководител.

АвторCOLON  Филип [ Сре Сеп 20, 2017 3:55 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

tapa НапишиCOLON
Абе најубаво ич да не не спомнуваат (не спомнуваат на пролет ) и така се дистанцираат од водиве,викаат тоа е во надлежност на концесионерот.Па тогаш со нив че ги вадиме очите.И нема да ни е криво за такмичарите.Во суштина ќе биде проблемот со концесионерот и државата.Ако можеа законски да направат да земаат пари од нас за да опстојат,сега се доволно јаки да се борат за надлежности и контроли по концесионери и води.Или нема пари за таа борба?
Некој спомнува додатни трошкови имале...па луѓе направија куќи по езерана за да фаќаат риба(тоа не се трошкови)а гледаат како бандити им ги празнат пред очи водите..Е затоа не се битни само такмичарите.Можеш така да почнеш некој состанок и ако не знаат како можат да ни помогнат нека не остават на мира и да не ни прават рекет на почеток на сезона.
Нешто поконкретно?

АвторCOLON  Spaiva [ Сре Сеп 20, 2017 4:00 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

Како што рекреативците викаат за "такмичарите" дека сите пари ги трошиме, јас викам дека тоа рекреативците сите води ги испразнија (чест на исклучоци).
Е сеа немало риба...епа нема, нема ни да има!

Концеионерите млатат, кој стигне пуни тоа чуварките, се лови у забрани, се е вон дозволена количина и маломерно и сеа кај се парите од легитимациите.
Е нацки!

5 год. овде се расправаме, 1 е...н правилник не сменивме...а не па контроли сеа да воведеме специјално. жифти све...

Абе и да воведеме, тие ќе си млатат дневници и чао...не е до капата, до главата е!

АвторCOLON  sasoj [ Сре Сеп 20, 2017 9:49 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

tapa НапишиCOLON
Филип НапишиCOLON
Знаеш колку плаќаат ловџии за дозвола, за членарина? Епа и ова е нешто слично, само многу поефтино

Ама барем се рамноправни на терен од тие средства ,кај нас се форсираат само такмичарите ,еве демантирај Филип. За федерација не постоиме ние рекреативците ќор денар не се троши да ни се подобрат условите а од нас е буџетот во федерација па макар и влегувале други пари по разни основи....каде сме ние ?


Aman be Tapa za 400 denari godisno ili za dve kila klen (a samiot velis cesto si na voda) tolku galama ?

Pa neka odat be drugar...i musicari i krapcii i plivkari....site neka odat barem drzavata ke se prestavuva na ovie sobiri,rezultatite kakvi takvi ne znacat mnogu..
Pa kade e "vazno e da se ucestvuva" ? Ako nisto drugo merak e pokraj site znaminja da se vee i naseto zname,a koga ima rezultati merakot e pogolem....
ne razbiram...namesto da se gordeeme i so merak da gi davame tie 400 denari....


P.S. 400 denari se 2 piva vo kafana

АвторCOLON  martinMK [ Сре Сеп 20, 2017 10:04 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

Trasul НапишиCOLON
Да се укинат легитимациите е најдобро нешто што може да се направи за рекреативниот риболов,не поради 400 денари него поради тоа што обичниот човек неможе да си дозволи да лови кога сака.
Не разбирам што те спречува да ловиш кога сакаш (освен забраните за ловостој)

АвторCOLON  tapa [ Сре Сеп 20, 2017 10:09 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

sasoj НапишиCOLON
tapa НапишиCOLON
Филип НапишиCOLON
Знаеш колку плаќаат ловџии за дозвола, за членарина? Епа и ова е нешто слично, само многу поефтино

Ама барем се рамноправни на терен од тие средства ,кај нас се форсираат само такмичарите ,еве демантирај Филип. За федерација не постоиме ние рекреативците ќор денар не се троши да ни се подобрат условите а од нас е буџетот во федерација па макар и влегувале други пари по разни основи....каде сме ние ?


Aman be Tapa za 400 denari godisno ili za dve kila klen (a samiot velis cesto si na voda) tolku galama ?

Pa neka odat be drugar...i musicari i krapcii i plivkari....site neka odat barem drzavata ke se prestavuva na ovie sobiri,rezultatite kakvi takvi ne znacat mnogu..
Pa kade e "vazno e da se ucestvuva" ? Ako nisto drugo merak e pokraj site znaminja da se vee i naseto zname,a koga ima rezultati merakot e pogolem....
ne razbiram...namesto da se gordeeme i so merak da gi davame tie 400 denari....


P.S. 400 denari se 2 piva vo kafana

Па добро сега немој да ме претставуваш како ситничар,јас зборам за принципи не дека немам 200 ден во џеб.

Ок бришете тема барем ми олесна малце со тоа што си кажав.

АвторCOLON  Trasul [ Сре Сеп 20, 2017 10:54 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: приход - расход во МРФ вака јавно некој да помогне ?

martinMK НапишиCOLON
Trasul НапишиCOLON
Да се укинат легитимациите е најдобро нешто што може да се направи за рекреативниот риболов,не поради 400 денари него поради тоа што обичниот човек неможе да си дозволи да лови кога сака.
Не разбирам што те спречува да ловиш кога сакаш (освен забраните за ловостој)
Не зборам за мене и за сите ние кои имаме легитимации,зборам за останатиот народ кој неможе да лови затоа што нема легитимација,или пак доколку сака да ја извади ќе треба месец дена да чека.Нашево наместо да е ХОБИ ,забега во еден друг правец,со легитимации,уплати во банки,и разни други заебанции.
Многу пати сум се нашол во ситуација во која многу пријатели изразиле желба да риболоват со мене на пример но неможат да појдат поради немање легитимација.Многу пати сум сигурно сте и вие сакале да тргнете по риба некаде меѓутоа незнаеш каде да извадиш дозвола или прошло 6 па неможеш да уплатиш во банка.
Мое мислење е дека риболовот мора да биде многу попристапен во однос на тие работи и секако цени на дозволи.
Риболовот не е измислица на 21 век па сега ние да измислуваме легитимации,банки и сл.Се риболовело од памтивек,повеќе иделе по риба и повеќе риба имало во водите.
Околу дозволите,јас би увел да мора да се издава дозвола на лице место...На пример, преку банка т.е. уплатинца нека биде дневна дозвола 200 денари,а на лице место нека биде 250...Така ќе има полесен начин да отидеш по риба,а СИГУРНО ќе има поголема заштита на водите,пошто нели ќе има некој што ќе шета за да земе пари.

Страна 37 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/