Нешто најбитно е секогаш ножевите да ми се остри без разлика дали дома ми дремат и 1-2 пати со мене ги земам или е стално со мене кога одам по риба.Знам дека има неколку начини за острење со камен односно рачно да го стругаме и да го дотераме како на нас ни сака душа (јас така се научив и не мењавам) или со онаа острилото што се продава што знам 100-200 денари на пазар.Знам дека со каменот фино го истругувамо аголот на сечивото неговата дебелина одосно острина,а ова другото според мене само го отенчува железото без додатно оформување.Јас преферирам камен
Бидејќки не ми смета малце време да одвојам и мераклиски да средам ножевите,а има и побрз и полесен начин (без душа
) тап тап да го поминеш низ онаквото и да возиш
За секое сечиво добро да сече треба да се добро одреди аголот под кој ќе се отечнува на каменот можете со агломер или чисто онака од око.
И сега сите ќе запнете нова технологија 21 век има машини разни 300 чуда бла бла
Тоа си е ваше кој како знае и сака нека си прави мене лично вака повеќе ми се допаѓа знам сам сум наострил ножот со мое знаење и вештина,а некоја пластика од пазар.Бујрум повелете споделете ваши мислења што е подобро што е полошо дали некаде со моите размислувања сум утнал.
Најдобар тест е на нога или на рака да видите дали бричи ако бричи без да ве одере значи е 101% фантастичен но ако не не бричи но може влакната да ги сечи без напор исто така е добар