Јас лично преферирам бојла и како мамец и како основна прихрана.
Најпрактично е да се направи 2 вида бојли. Еден класичен како за мамци (со јајца, варење и сл) и Втор без јајца, без варење, со малку вода и со додаток на паста за сладолед праење, слатко, меласа и сл. Овие вториве се ролаат исто само 16-ки. 18-ки, 20-ки ( покрупни ). Тие побрзо се разградуваат во вода и кога навечер е се забрането освен кобра вршат голема работа.
Таму каде што има притисок и "мораш" да парираш и со други работи (натпревар) одам со додаток на шеќерац и други житарици и семиња, прашкаста и обично лут буковец.
Попрскаш малку со течен адитив согласно аромата на бојлите (можеш и дип да си припраиш), а најчесто и клод оди без хемии. За прскање убави се оние прскалките како од средствата за чистење. Најмногу проблеми имам ако претерам со јачината на хемијата, па затоа претпазливо, разблажено, нежно, помалку и од вообичаеното.
За крај пак онаа најмудрото
. Зависи од водата, рибите, местото, приликата ...