Мислам дека единстената предност се тапер шпулните што кјаруваат + 10/15м во дистанца, збориме за ист конец иста техника на зафрлување итн..
Неколку пати сум провртел басии.. и да крај на технологијата е.. и шимано и даива одат во екстреми со топ моделите..
Споредени со бблц или некој други шимана и даиви.. сите тие се трактори а оваа класа е сама за себе..
Мене лично и басиата и мгс-от ми праат кеиф.. сакам да имам по 2 сета од двете..
Сепак мислам дека со басиите би бил по нежен.. не би ги тормозел како што може да се тормози бблц.. но и онака е скроз друга класа..
За слагање на конец.. немам збор за двете од тоа што сум видел.. и едната и другата до 0.35 редат перфектно број за број.. за нагоре имам сретнато неколку видеа дека малце се изместуваат но кој ке лови со 0.45-0.50 конец??? подобро плетеница 0.25 него 0.50 најлон нели..
Басиата е малку на поспора страна при влечење на конецот но има исто толку јак пренос ко мгс-от..
Све на све.. и едната и другата ми се лепотици.. б езразлика онаа што има гепек од тристач..