www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Сре Jул 15, 2020 5:04 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Испрати нова тема  Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна « 1 2
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Чет Maј 03, 2012 1:13 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLON Вто Ное 30, 2010 3:15 am
МислењаCOLON 1683
Семејна драма: крап со зеленчук
[ img ]
By kircas at 2012-05-02

Пре­кра­сно саботно утро, некаде во Ско­пје. Еден про­се­чен и секојд­не­вен ско­пја­нец туку­што се раз­буди и излезе на тера­сата од сво­јот дом. Погледна кон гра­дот и вдиша од смо­гот поме­шан со што­туку послу­жен бурек. Во истиот момент доби една идеја: да оди на рибо­лов. За миг се виде себеси како стои на бре­гот од реката, ја држи трската во рака, се затег­нува коне­цот и нешто поч­нува силно да го влече. Тогаш почув­ствува дека тој ден ќе има богат улов.

Така сре­ќен и инспи­ри­ран, тргна да се под­го­твува. Во меѓу­време се раз­буди и него­вата сопруга и како што стана, во ноќница и жолти папучи, седна да прави план за сабот­ниот ден. Во ние­ден дел од пла­нот, не се спомна сопру­гот да отсу­ствува од дома. Кога тој милно и радо­сно и’ пријде и и ја соо­пшти сво­јата вест, настана општа хава­рија, што дури и сосет­ката се раз­буди и излезе на терасата.

Паѓаа маси и сто­лчиња, се пре­врте фоте­лјата, но жената не попу­шти. Нема да се оди на рибо­лов и точка! Виде не виде, мажов рече добро и со свит­кана опа­шка зеде да чита весник. Штом се стиша атмо­сфе­рата, погледна кон бањата, го слу­шна тушот и бргу летна низ врата со ране­цот на грб.

Денот про­до­лжи мирно, жената беше на пазар и се врати. Кога и’ стана јасно дека овој ја здув­нал, и’ се повр­заа четири жички и две диоди во умот и настана т.н. курц­шлус. Во истиот миг, како про­и­звод на тоа струјно коло, се сети што нај­многу го нервира неј­зи­ниот сопруг, неј­зи­ната сестра, секако со трите вну­чиња. Поне­сена од одмазд­ничка уми­сла, вед­наш си покани гости, едвај чека­јќи да се врати мажот од риболовење.

Тој, кутриот, пре­пла­шен од мислата што избе­гал без пра­шање, реши да и’ однесе на жената – изне­на­ду­вање. Свежа риба! Си улови кило­грам и поло­вина кра­пче, во ранец, на грб и сре­ќно пот­скок­ну­ва­јќи кон дома си тргна. Не ни прет­по­ста­ву­ваше што го чека таму. Чеко­реше нај­бргу што можеше и кога стигна… што ќе види? Полна куќа инди­јанци, женава негова си седи во фоте­лјата и ужива во глет­ката на раз­ру­шен стан. Во истиот миг сфати за каква одма­зда се работи, брцна во ране­цот и рече на глас: „Жено моја! Гле­дај колкав крап сум ти донел! А ти сега како ќе ни го зго­твиш… оф оф!“ Кога слу­шнаа вну­ците, и’ се фрлија на тета и ја одвлеч­каа во кујна. Жената се најде во небрано, немаше рецепт, немаше намир­ници, немаше иску­ство со кра­пови… што да прави сега?

Тогаш настапи мажот и со еден потег побара да му се отстапи место во куј­ната. „Пази сега“, само и’ рече на сопругата.

Го зеде кра­пот, го исчи­сти, па го измери и запиша: 1.200 грама.
Ја пушти рер­ната на 250 С°. Зеде 1 голема гла­вица кро­мид, ја исечка ситно. Потоа исечка 3 големи мор­кови на крук­чиња. Сето ова го запи­шу­ваше на ливче.

Зеде корен од пашка­нат и го исечка на коц­кички. — Ова е најва­жниот момент — и’ рече на жената. — Добро вни­ма­вај! Зеде бело вино и во чинија го помеша со масло за готвење, посоли со вегета, сол и црн бибер. Во голема тава за печење го стави кра­пот, а потоа убаво го нареди сеч­ка­ниот зелен­чук околу и врз кра­пот. На кра­јот, го пре­кри со масло и бело вино и му додаде вода за да го покрие кра­пот до поло­вина. Ја обвитка тавата со алу­ми­ни­ум­ска фолија и ја стави во рерна.

СОСТОЈКИ
• 1.200 г исчи­стен крап
• голема гла­вица кро­мид
• 3 големи мор­кови
• 1 средно голем корен од пашка­нат
• масло за готвење, бело вино, сол, црн бибер, вегета

Пашка­нат
лат. Pastinaca sativa
Вид коре­не­сто рас­те­ние, кое се кори­сти во исхра­ната како зелен­чук. Изо­би­лува со вита­ми­ните Ц, Б и Е, скроб и орган­ски кисе­лини. Има карак­те­ри­стично јак мирис и вкус, кои доа­ѓаат од ете­рич­ното масло со кое изо­би­лува коре­нот на рас­те­ни­ето. Се кори­сти за под­го­товка на супи и чорби, може да се пече или вари. Откако ќе се зго­тви, пашка­на­тот остава карак­те­ри­сти­чен вкус, кој му дава посе­бен белег на јаде­њето. При при­го­тву­ва­њето крап со зелен­чук, клуч­ниот момент е токму пашка­на­тот. Кога убаво ќе се рас­топи при готве­њето во рерна, ќе го пушти сво­ето нај­го­лемо богат­ство, ете­рич­ното масло, низ целата риба и целиот зелен­чук. Тоа неми­новно ќе го забе­ле­жите по пре­кра­сната и несе­којд­невна арома низ вашата кујна.

Жената сто­еше вчу­до­не­ви­дена и кога мажот и’ го врачи лив­чето со реце­птот, таа веќе беше во дели­риум и не зна­еше што да му рече. Тој само ја пре­грна и и рече: „Ајде да се подру­жиме со вну­чи­њата, на ова ќе му треба час и поло­вина за да се зготви“.

И така, семеј­ната драма сре­ќно се заврши. Додека вече­раше целото семеј­ство, мажот им рас­ка­жу­ваше што си може да се научи од риба­рите и им откри неко­лку тајни. Јаде­њето беше прев­ку­сно, прсти изли­жаа сите. Тој само се пот­сме­ваше под мустак, а подоцна и шепна на сво­јата жена: „След­ниот пат, одиме заедно на рибо­лов!“


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Чет Maј 03, 2012 1:17 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLON Вто Ное 30, 2010 3:15 am
МислењаCOLON 1683
Пијан крап
Ова е рецепт што кај нас е многу популарен и како варијанта за приготвување на ресенскиот крап, но за него треба многу повеќе време за печење

[ img ]
By kircas at 2012-05-02


Состојки: исчистен крап од околу 2 кг, неколку чешниња лук, сол, зачинал, 2 дл бело вино, 2 дл сок од домати и малку масло.

Приготвување: крапот добро се мачка со сол и со зачинал.

Со нож се прават засеци во месото и во нив се ставаат ливчиња лук.

Се става во полудлабок сад, се полева со масло, со доматниот сок и со белото вино.

Се пече во рерна на 220 Целзиусови степени околу половина час, додека не добие румена боја.

Постојано се полева со сокот од домати и вино.

Напомена: како прилог додајте салата од компири или печен компир што ќе го печете во сокот што останал од рибата, но треба компирот претходно да се свари пет минути.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Чет Maј 03, 2012 1:20 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLON Вто Ное 30, 2010 3:15 am
МислењаCOLON 1683
КРАП со зеленчук


Состојки

1 крап од 2-3 кг
1 кг компири сечени на ситни коцки
3 моркова исто сечени на ситни коцки
пола кесичка пченка варена
магдонос
2 средни кромида сецкани на ситно
2 дл. бело вино
сол и бибер
1 лимон

Припрема

Крапот се чисти и се засекува одозгора на размак од 4-5 цм.Се посолува и обиберува од сите страни, па и внатре и во браздите се става по 1 кришка лимон.Се премачкува со зејтин. Се става во загреана рерна на 200°за 5-6 мин додека не фати коричка .Се трга од рерната и се додава зеленчукот,веке подготвен на следниот начин.

На врел зејтин се пржат компирчињата додека не фатат коричка па во нив се става кромидот, морковот,пченката,сол и бибер и се пропржуваат уште 5-6 мин.Се додава магдоносот на крај.Гарнирот се става во тавата околу крапот и се полива со вино.Се пече уште 20 мин.Се сервира топол.А и ладен не е лош.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Чет Maј 03, 2012 1:22 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLON Вто Ное 30, 2010 3:15 am
МислењаCOLON 1683
Крап во Рерна
1 кгр. риба (крап)
2-3 супени лажици оцет
3-4 супени лажици брашно
сол
масло
црвен пипер
1 китка магданос
2 главици лук

Исчистете ја убаво рибата, измијте ја и посолете ја. Измешајте ги добро оцетот, солта, маслото и црвениот пипер. Додадете го магданосот ситно исечкан и двете главички лук исечкани. Сето тоа се става во тава преку рибата, се прелива со малку маслo и се додава вода околу 1-1,5 л. Се пече на 200°С околу 25 минути.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Чет Maј 03, 2012 1:27 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLON Вто Ное 30, 2010 3:15 am
МислењаCOLON 1683
Крап во Рерна
1 кгр. риба (крап)
2-3 супени лажици оцет
3-4 супени лажици брашно
сол
масло
црвен пипер
1 китка магданос
2 главици лук

Исчистете ја убаво рибата, измијте ја и посолете ја. Измешајте ги добро оцетот, солта, маслото и црвениот пипер. Додадете го магданосот ситно исечкан и двете главички лук исечкани. Сето тоа се става во тава преку рибата, се прелива со малку маслo и се додава вода околу 1-1,5 л. Се пече на 200°С околу 25 минути.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Чет Jул 05, 2012 11:22 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLON Вто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON 4404
Za mene licno najvkusen e krapot ispecen na skara na plotna.Znaci krapot go seceme na kremenadli debeli edno 1,5-2cm se solat istite se premackuvaa so zejtin i otkako mesoto ke primi sol se pecat.Posle pecenjeto poftorno go sostavuvam po redoslet kako sme gi secele i na kraj go dobiva ova
[ img ]

_________________
https://www.facebook.com/Detektivski-Bezbednosen-Servis-Udjata-1501192640209658/?fref=ts


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Крап на 1001 начин...
ТемаИспратеноCOLON Нед Oкт 12, 2014 12:06 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLON Пет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON 1930
Најдобриот начин, се разбира според мојот вкус:
Крап од 8 кгр.САМО ОХРИДСКИ :D ( поздрав до Лепи) исчистен саглам, го носиш кај професионалци и им велиш:
- Сакам да биде САМО ПЕЧЕН. НИКАКВО ПОЛНЕЊЕ НИКАКВИ ДОДАТОЦИ како КРОМИД, МОРКОВ, ЛУК, МАГДОНОС или што ти ја знам нешто друго.
Кога јадам риба сакам да ми мириса на риба, а не на кромид или лук. :mrgreen:
За мирис на кромид направи си маџарски гулаш, а за лук пинџур брате и кркај. :D

[ img ]

Вчера, по повод вториот роденден на внукот. :D

( За тој кој ми е ветен од ИЦО ќе направам посебна репортажа, сега за сега сум на неговата waiting list. :mrgreen: )

_________________
Бора Чорба....“Како је лепо бити ГЛУП, О како је лепо бити ГЛУП“ ..


Кон врв
Покажи постара темаCOLON  Сортирај по  
Испрати нова тема  Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна « 1 2

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 0 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum