www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Maр 28, 2024 11:59 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 21, 2012 8:59 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Aпр 14, 2012 12:50 pm
МислењаCOLON2299
ЛокацијаCOLONНа секоја локација,ха ха ха
Рецепт што мора секој да го –ПРОБА--!!
Вака изгледа.. Риба.. припремена од вештите раце на еден Професионален ГОТВАЧ.
Во еден од нашите реномирани Скопски ресторани каде работи и моијот син пред некој ден беше припремен и овој—КРАП—со тежина од 13 кг , Рибата била купена (нарачана)за специјални, гости и припремена на специјален начин .
КРАП НА СКАРА.
Како што може да се види на сликата крапот се припрема на следниот начин.
Во првата постапка се гледа како на—РИБАТА—внимателно и е отстранета целата кожа,вклучувајки ги и крлушките, за потоа да биде исчистена од внатрешноста.
[ img ]
Откако е исчистена од внатрешноста ,добро е измиена и поставена така да биде исечена на (КРЕМЕНАДЛИ) внимателно, за да може потоа секој дел од рибата да биде вратен на свое место .
Рибата е (ШПИКУВАНА) односно во направените резови е ставано ,по желба и во зависност од големината на рибата следните состојки-
Морков
Сланина
Печурки
Лук
Сечените кременадли се посолувани ,со готварска сол,со вегета,побиберени,премачкувани со Дресинг што мајсторот не го открива.
И како такви се ставаат на загреана- СКАРА –
Рибата ја печеме 4 до 6 мин.од една страна, внимателно ја вртиме и од другата, и сето тоа го повторуваме со сите парчиња и внимателно се редат на своите места,на однапред припремен и декориран овал (ДАСКА).
[ img ]
На така приготвената риба ,и следува и посебен Прилог од зготвени- ЈУФКИ -со лук,и блага пченка.
Значи Јуфките се( Варат) во посолена вода, каде се додава и малку зејтин
откако ке бидат варени, се попржуваат со однапред исецканиот ,лук и благата пченка.
Декорирано со лист од зелена салата ,лимун , копар и направени (РУЖИ) од кората на лупен Патлиџан.
Сето тоа вака декорирано изгледа—ФАНТАСТИЧНО—со рибата е послужено --БЕЛО ВИНО-- и што друго да се каже него ДОБАР АПЕТИТ..

Мислам дека овој рецепт мора да се проба.

Поздрав Оки-рибар .......и добар АПЕТИТ!!

_________________
Reporter of the Jear- 2012-,-13-,-14-,

Fishing is my lifestyle,my passion,my life.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 21, 2012 9:08 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Рибар сум али риба во уста не ставам искрено од овој батко лиги ми потекоа :lol: :lol:

_________________
Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 21, 2012 9:14 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
СУПЕР
Ама она БИЛА КУПЕНА не ми се бендиса
Да бил фатен, див - истрчан ...
Е тоа е она. Ама и овака тече вода во уста


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 21, 2012 9:16 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jун 15, 2011 3:06 pm
МислењаCOLON1998
А јас само што јадев туна, ради протеини.. ова изгледа грандиозно, човече. :)


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 21, 2012 9:18 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Aпр 14, 2012 12:50 pm
МислењаCOLON2299
ЛокацијаCOLONНа секоја локација,ха ха ха
БОБИ.... мора да се проба ,да бидам искрен добро изгледа ама како што кажав ке го пробаме.

ПС ..Ти на отиде на ВАРДАР со ДАНИЕЛ????----АААА---

_________________
Reporter of the Jear- 2012-,-13-,-14-,

Fishing is my lifestyle,my passion,my life.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONПет Сеп 21, 2012 10:33 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
[ img ] :lol:

No Comment, just No Comment

and again:


[ img ]


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 22, 2012 5:20 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Jул 11, 2011 3:14 am
МислењаCOLON105
ЛокацијаCOLONVeles
Одлично! Летово имав чест да пробам Крап и Јагула пушени (чадени) по специјален начит,беа премногу вкусни не секојдневно нешто и беа приготвувани од мој пријател од Ниш.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONЧет Jун 20, 2013 9:50 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Maј 29, 2013 8:04 pm
МислењаCOLON144
Od citanje na forumov, duri do kujnata sum stignal :))
Mnogu pati sum jadel krap golem na kemenadli, sakam da napomenam deka mnogu bitno e od kade e ribata i kakva e.
Spored moe iskustvo, dokolku e krapot izdolzen i potenok, a ne e kratok i debel, togas e mnogu podobar za kremenadli, sekoja kremenadla ne e ista! :)
Za kremenadlite, da ne se voopsto mrsni, eve za vo Ohrid potocno, mnogu e bitno kade e faten krapot. Dokolku e vo delot kaj sv Naum, Ljubanista, tamu vodata e po cista i ribite se hranat najcesto so skolki, zatoa krapot ima crveno meso kako junesko, virski ribi. Dokolku krapot e faten vo centralniot del od ezeroto, okolu trskive vo centralnoto podracje, mesoto e pobelo i krapot ako e nad 9 kg, ima masni naslagi.
Krapot odgleduvan vo ribnici e so dve klasi poslab kvalitet nego prirodniot.
Ke se obidam ova sto go kazuvam da go demonstriram so sliki, vo bliska idnina, sporedbata da e poocigledna :)


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONСаб Jун 22, 2013 6:07 am 
Отсутен
Воздржан
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Дек 17, 2011 9:33 pm
МислењаCOLON79
Oki nemoj sga ovakvi rabote da mi pravish :hit_head: :D


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: КРАП на СКАРА Оки-рибар.
ТемаИспратеноCOLONСаб Jун 22, 2013 8:35 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Феб 28, 2011 11:19 am
МислењаCOLON946
ЛокацијаCOLONSkopje
Posle ova sto go vidov, resiv krapovite od + 10kg da ne gi pustam veke :lol: :lollol: :lollol: Profi izgled za odlichen vkusss :NotWorthy:

_________________
Ne e bitno samo da se opametis, tuku toa naveremeno da bide !!!


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum