Како да се фати крап?

Како да се фати крап?

Тоа е една од најчестите прашања поставувани од страна на сите заразени рибари и потенцијални крапчии. Во пронаоѓањето на одговор на ова основно прашање, понекогаш и основните принципи и знаења за лов на крап, може да се изгубат под постојано бомбардирањето со информации за нови методи, системи, мамци и пристапи за лов.

Па, во сета оваа бркотница, повторно се поставува прашањето, како да се фати крап?

Една од најпрвите работи кои треба да се знаат кај крапскиот риболов е да се менаџираат очекувањата, т.е просто кажано да не забегуваме со оптимистички прогнози и после да се разочаруваме. Фаќање на крап не е лесно, но за многумина, тоа е токму предизвикот. Крапот е доста умно суштество и не е секогаш лесно да се надмудри. Всушност многу познати крапџии потврдуваат дека помеѓу нивните добри и богати улови, стојат многу промашени експедиции.

За почетниците, важно е да се нагласи дека во крапскиот риболов треба да се влезе нежно, т.е да не се оди веднаш на очекувања дека ќе “мавне“ некој од големите, туку најдобро е да се почне од помалите.

Можеби една од првичните работи е да почне да се учи уметноста на лоцирање, фаќање и вадење на крапот. Ова е добро да почне да се вежба на добро порибени води, како што се на пример приватните езерца. Тие се добра можност за почетниците, како некакво предзнаење за моментите кога ќе се соочите со крап на дивите води. На ваквите води има многу поголема можност да добиеме vo cekanjeповеќе удари на крап, а повеќе удари на крап значат поголема можност за да се стекнеме со разноразни знаења каде удира, а каде не, да почнеме да вадиме првични прогнози зошто ни удрило на едно место, а не удрило на друго, зошто удрило на еден мамец, а на друг не, зошто удира само на една трска, а на другите не, зошто насабајле удираше, а попладне не сака.

Опремата е важна, но не се залажувајте дека уште на почетокот треба да имаме специјални крапски трски, посебни држачи за трските, скапи сигнализатори, јаки машинки, посебни бојли и сл. Имајте на ум дека крапскиот риболов стана масовна индустрија за продавниците и производителите на крапска опрема и храна, кои се почесто плаќаат добри маркетинг специјалисти кои им спремаат вистински стратегии кои треба да ги убедат читателите дека мораат да имаат ваква или таква опрема/храна за да фатат некој крап. Нека не ве залажуваат.

За да започнете со учење, све што ќе ви биде потребно е да имате посилна трска, средна или поголема машинка, да научите да врзувате основни подвези, да користите појаки јадици, да употребувате пченка како еден од најдостапните мамци за крап и ако ловите на дубинско да си користите ѕвончиња, или да бидете блиску до трската за да не ви ја одвлече некој крап во водата.

Кога веќе сте на вода, искуството ќе си го направи своето. Учете од оние кои повеќе знаат од вас. Ако ловите на техника на која сте ловеле и претходно, немојте да мислите дека ловењето на крап е нешто многу поразлично од ловењето на пример на клен на дубинско. Ќе има многу ситуации кога на вашата мамка ќе удираат и други риби, со тек на времето ќе сватите и зошто, која е улогата на мамците, системите, длабочината на која се бара крапот, големината на мамецот и сл.

За почеток, можете да се потрудите да направите најобичен систем за длабочинско фаќање, т.е фаќање на дно, затоа што крапот најчесто својата храна ја наоѓа од дното. Значи ќе ви биде потребно нешто потешко олово, 10, 20, 30 грама и подвез врзан за “осмица“. Што се однесува до јадиците ако сте во можност користете ковани јадички со број 10, 8, 6, во зависност од големината на краповите кои ги има во водата на која ловите.

За мамец, немојте да мислите дека бојлите се најдобриот и перфектен мамец за крап – ќе се излажете. Многупати пченката и пченицата се покажале како одличен мамец.

Прегледано 8436 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija