Мушичарење со имитации

Мушичарење со имитации

Мушичарење со пријател е од голема корист, тројца е веке гужва. Пријателот ке ви даде морална подршка кога е тоа потребно,спремен е со кепчето, те слика при улов и притоа со него, можете да ги споделите доживавањата на вода. Доколку немате пријател кој има исти сваќања за рабарењето како вас, би ви предложил да станете по социјални и придобиете еден таков кој е на иста бранова дожина како вас.

ПРОНАЈДИ ЈА РИБАТА
Пронаоѓањето е возбудливо, тоа кога условите ни дозволуваат.Пронаоѓањето на рибата ке ни дозволи нејзино набљудување и анализирање.
Најлесно се пронаоѓа во бистри и мирни води каде дното е светло и рамно. Во побрзи води, воглавно пастрмката е стационарна и се држи за одредена територија. Нешто што би морале да имаме со нас се поларизирани наочари и капче со стреа, како би избегнале светлината да ни пречи. Полека движете се контра течението и правете почести паузи. При паузите полесно ке ги приметиме сенките во движење испод водата.Полесно се приметува движење во водата кога стоиме мирно.
Од ова, најголема корист сум имал во периодот пред топење на снеговите при кое сум имал невероватно успешно мушичарење во раната сезона. Наместо веднаш да се нафрлиме,подобро би било да се потрудиме да видиме што рибата зима. Одалечувајки се од местото, можеме да превтуваме камења и да видиме кој нимфи се најбројни. Ако и тоа не можеме да заклучиме, тогаш една алтернатива е да закачиме повеке нимфи на конецот. Првото зафрлање нека биде пократко како не би ја исплашиле рибата со шњурот.Светлината која се прекшува на површината на водата ни дава лажна слика за местоположбата на рибата.

Прекршувањето на светлината помеѓу водата и воздухот, најчесто придонесува да добиеме слика дека рибата е повисоко во водата и подалеку него што е тоа случајот. Затоа првото зафрлање да е пократко како би можеле да ја оцениме положбата на рибата полесно. При второто зафрлање, израчунајте го и периодот на кој и е потребно на нимфата да дојде на ниво на која е рибата.

ПЕРИОД ОД ДЕНОТ

Утрата и квечерините се најпопуларни периоди од денот. Факт е дека ова се најактивни делови од денот со највеке улов. Една од причините е тоа што во овие периоди има највеќе храна. Мајските воглавно се ројат наутро до пред пладне, а кадисите и комарците во подоцните попладневни часови.

Присуството на храна во изобилие ја прави пастрмката активна. Феноменот на раздвижени нимфи опишан во предходниот текст, има тенденција да се одвива наутро и навечер.При ова,многу индивидуи од иста врста пливаат со струјата, одприлика како и при роењето. Никој незнае како инсектите успеваат да го синхронизираат ова, но тоа така функционира.
Рибата е поплашлива при силна светлина,се чуствува експонирана и изложена на опасност. Кога сонцето е високо на небото,потребно е поголемо количество на храна за да би се осудила да прифати ризик за да би придобила калории.
Одприлика ова е објаснение зошто рибата е поактивна наутро и навечер.
Наесен пастрмката ги менува навиките. Делумично интересот за храна се намалува а фокусот е свртен према спротивниот пол.Најголемите риби први ги завземаат мрестилиштата далеку од периодот на самиот мрест и сеусте интересот за храна е голем. Типично однесување уште во периодот пред мрестот е пасивноста преку ден и лежењето во длабочина. Овие големи риби наесен можеме да ги пронајдеме наутро и навечер во плитките и брзи делови на реката кој се сместени поред длабочина.
Да се улови голема риба е цел на многумина, а за да го оствариме ова потребно ни е познавање на навиките на рибата во различните периоди од денот. Големите риби последни почнуваат со исхрана при роење на површината а први завршуваат. Големата риба го чека најинтензивниот период на роење и често јаде интензивно во кратки периоди.
Оваа уловена риба наесен па дури и во Август месец треба да биде вратена. Во спротивно имаме една риба помалку за време на мрест. Според мене, нема голема разлика дали е рибата убиена во овој период или при самиот мрест. Останува вашата совест да одлучи што ке правите со неа.
КОИ ИНСЕКТИ СЕ АКТИВНИ А КОЈ РИБАТА ГИ ЗИМА

Ова звичи како банално прашање али во суштина релевантно и не секогаш лесно за пронаоѓање на прав одговор. Ако само еден единствен инсект се рои, лесно е да се одлучиме која мушица ке биде врзана на крајот од подвезот. Но ако повеќе се ројат истовремено и притоа масивно,одма станува комплицирано. При ваков случај,често рибите се селективни и се со тенденција да избираат само една врста на мушица. Пресудно е да се уочи кој инсект го зимаат нешто што може да варира од риба до риба.
Се случува да големата риба постојано се храни на комарци иако површината на водата е прекриена со мајски, или пастрмка што ги избира помалите мајски иако и поголемите се ројат истовремено. Има пак случаеви кога рибата ги предпочитува мравките пред било кој друг инсект.

АКТИВНОСТА НА РИБАТА ПРИ РАЗЛИЧНИ ТЕМПЕРАТУРИ

Рибите се створенија кој ја менуваат телесната температура што значи дека ја прилагодуваат на средината во која се наоѓаат.
Метаболизмот кај различните врсти и локални вариации е прилагоден на една идеална температура кроз еволуцијата. Ова значи дека рибите стануваат млитави и спори при превисоки или прениски температири но истовремено трошат само десети дел на калории во споредба со топлокрвните животни кој не ја менуваат температурата а ја имаат истата големина како рибата.
Идеална температура за пастрмката по дефиницаја е од 8 до 12Цс, кај некој подврсти и пониска. Ова значи дека пастрмката е во потрага на предели со овие услови.Како пример можеме да го земеме промената на активноста на рибата преку денот,базирано на температурните промени.Како што доаѓа пролетта во исти такт се менува и активноста на рибата. Значи во исти такт активностата е се порано наутро а подоцна навечер во периоди во кој температурата на водата е идеална.
Во периоди кога температурата е пониска од 8 до 12 степени, најдобро е да се лови 2 до 4 часа откако сонцето било највисоко на небото.

ДОВЕРБА ВО ОНА ШТО ГО ГЛЕДАМЕ

Кога збориме за мушичарење со имитации би требале да имаме повеќе доверба во она што го гледаме во однос на она што сме го прочитале некаде.Со литература секако дека можеме да дојдеме до некакво познавање. Но прилагодувањето во одредени околности ја објаснува успешноста на локалните мушичари.Постојат рибари кој ги знаат сите факти за мајските мушици, а притоа не ги ни приметиле мравките на површината а уште помалку забележале дека пастрмката е фокусирана на нив.
Успешноста во мушичарењето со имитации зависи и од тоа да можеме да ги елиминираме случајностите. Применувајки ја оваа методика, го прави овој тип на мушичарење во совршенство.

Прегледано 5390 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo          spin fly          pastrmka          bistroinspekcija