Мушичарење на бојник

Мушичарење на бојник

Мушичарењето на бојник најчесто се одвива “на видено“, при што зафрувањето се врши многу нежно за да не се исплашат рибите, точно пред јатото, буквално нимфата треба да им падне пред уста :) Ако јатото се исплаши, почекајте неколку минути, најчесто пак се враќаат на истото место, посебно кога се хранат ;)
Се препорачува користење на тенки предвези (типети) од флуорокарбон, посебно во бистра вода. Јас би користел и тонечки лидер, бидејќи најчесто бојникот на мушица се лови во побрзи и поплитки делови од реката, за да не му се остави време “да размислува“ за мамецот што треба да го нападне :)

Инаку, има случаи кога бојникот во кратки интервали интензивно се храни и се качува до површината. Во таквите моменти се лови на многу мали суви мушички - еднодневки, врзани на #16 или #18 јадици.

Многу е битно, ако ловите бојник, мушичката/нимфата да има светликав детал на неа. Дали ќе биде тоа златна глава, златна ламета, жица или пак флешбек за гамаруси, не прави разлика, битно е да светка, посебно во присуство на сонце.

Еве нешто што ми фати око од мушички, а е лесно за изработка

1

2

3

4

Резултатот би бил:

5

6

7

Прегледано 6267 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo          spin fly          pastrmka          bistroinspekcija