Untitled-1

 inspekcija

zabrani

KONCESIONERIКоментари
Последни коментари:
SAMRA во петок 27 ноември 2015, 05:39: MNOGU DOBRO...
ADELINA во четврток 26 ноември 2015, 05:15: TFG...
ч во четврток 26 ноември 2015, 05:10: супер...
Tale во вторник 24 ноември 2015, 17:15: Kako mozam da izvadam dnevna dozvola za na t
...

Miro во понеделник 23 ноември 2015, 03:43: Одлична приказна, затоа пов...
Ivan во сабота 21 ноември 2015, 13:48: sakam da prasam dali se organizira prevoz od nekoj...
Bitola во недела 15 ноември 2015, 14:36: Ova e na pogolemoto ili pomaloto ezerce?...
nikola во недела 15 ноември 2015, 12:41: Brat na koe mesto e ova tocno na Crna?
Da n...

lorca во недела 15 ноември 2015, 12:16: Kade se naoga tocno ova mesto? Na patot za mogila?...
Kalinka во четврток 05 ноември 2015, 14:51: :) abe i u prilep mislam pustii stuki ama sega nem...

Тиквешко езеро

 

Тиквешкото езеро по површина е најголемо вештачко езеро во Р.Македонија. Езерото е настанато во 1968 година со преградување на кањонот на реката и со изградба на брана висока 104 m. Браната е изградена од нафрлан камен со глинено јадро чија должина изнесува 338 m.

 

Географија и основни податоци

Тиквешкото езеро се наоѓа во јужниот дел од држвата во кањонот на реката Црна и е одалечено 12 км од Кавадарци, односно 3 км јужно од селото Возарци. Се наоѓа на надморска височина од 165 м и има конусна форма, а се протега во правец северо-југ. Тиквешкото Езеро на север се граничи со вештачки создадената брана во близина на с.Возарци, на исток со атарите на населените места: Брушани, Ресава, Бегниште и Куманичево, како и висорамнината Витачево, на запад се граничи со атарите на с.Добротино, Праведник и планината Вишешница, а на југ со Мрежичко и Клиново.zajdisonce tikvesko

Тиквешкото езеро е најголемо вештачко езеро по површина , длабочина и по должина во нашата земја, а второ по вкупното количество вода во него. Езерото има површина од 14 км, во должина од 28,5 км, а просечно е широко 500 м. Најголемата длабочина на езерото изнесува 105 м. Вкупната бруто-зафатнина во езерото изнасува 475 милиони m³ вода. Водата од Тиквешкото езеро се користи за наводнување и за добивање на електрична енергија. Наводнувањето се врши преку хидросистемот „Тиквеш“, а во близина на браната е подигната хидроцентралата Тиквеш.

Како главен извор за полнење на вода на Тиквешкото езеро се Црна река и Драгор. Температурата на водата во Тиквешкото езеро за време на летниот и есенскиот период изнесува 24 С°. Ова го прави езерото привлечно како за бројните капачи така и за љубителите на најразличните спортови на вода.

Варовничко-геолошката положба на крајбрежјето придонесува за присутноста на пештери, пропасти и јами.

 

Флора и фауна

Тиквешкото езеро изобилува со различни видови на животински свет и изобилие на слатководни видови на риби. Во овој природен резерват има регистрирано повеќе ретки птици-грабливци.orel

somВо Тиквешкото Езеро се констатирани повеќе видови риби од кои предмет на стопанската експлоатација се:

•           фамилија Cypimus caprio (краповидни) и тоа: крап, караш, толстолобик, црвеноперка, клен, скобал (бојник), белвица, линјак, мрена и др;

•           фамилија Perca fluviatilis (костреж), претставници перкија и костреж;

•           фамилија Silurus glamis (сом) се единствен претставник сомот, кој достигнува до два метри во должина и тежина преку 100 кг.

 

 

 

Коментари

avatar stojanco
+1
 
 
da da ezerovo ni e bogato i so som i so krap ke probam ako mozam ke vi pratam nekoi fitki poveke
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar www.ribar.com.mk
0
 
 
Da da, za somot vo tikvesko ke imame nekolku specijalni postovi, so prikazni i storii od najgolemiot somgija na site vreminja vo Makedonija, koj za zal veke ne e pomegju nas, no negovite ulovi i slikite ostanuvaat vecno da govorat za pasijata i ludiloto koe doagja vo potragata po ovie zverovi na tikvesko. Pozdrav Stojanco
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar Collover
-1
 
 
Dali nekoj fatil bojnik vo ova ezero????i kaj go ima povekje i na sto se lovi?
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar sasko
0
 
 
da jas imam fanato bojnik gore na ulivot
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar www.ribar.com.mk
0
 
 
Nie ne sme cule za nekoja golema poznatost na tikvesko po bojnik, no ako nekoj drug ima takva informacija, go zamoluvame da ja sprati.
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar Qmgbe
0
 
 
Go ima na vlivot na crna i toa mnogu ubavi parcinja
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar Rade
0
 
 
Iako postar e tekstot go pozdravuvam urednikot i sekoja podrska od Tikveskoto ezero. Nie vistinskite sportski ribolovci, imame problem so nekontroliranio t stopanski ribolov i zloupotrebite na koncesionerot. Edinstveno ezero e vo koe za vreme na mrestot se lovi neograniceno, istite ne go poribuvaat i vistinsko cudo e sto seuste ima riba vo nego (blagodarenie na ribnicite i izgnienite kafezi). Pozdrav i ve cekame na gosti.
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar www.ribar.com.mk
0
 
 
Rade па пуштете некоја убавина од таму, некоја репортажа, слика, колку да ги “заќеша“ страсните риболовци
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar pajce
0
 
 
Koj e koncesiner na tikvesko 2011g se slusaat glasini deka bil smenet ako ima nekoj informacija neka pisi poz.
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar tapa
+1
 
 
ima ubavina a i blizina od sekade ,ama za zal aramiite go sotrea i go zamrea za sportski ribolov a za koncesionerot e izlisno i da se pisuva nesto..
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar bobi
+5
 
 
ribar od skopje

Pogolem seljak i nepismen covek od nego,mislam na koncesionerot ne sum videl
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar Кавадарчанец
+3
 
 
Концесионерот е прав сељак! 3-4 години е главен а ниеднаш не е порибено!
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
avatar Negotinec
+1
 
 
Jade krap na Tikvesko i toa kapitalci
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
Откажи
Име *
Код   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Прати коментар
 
forum

 

MKD-RIBAR

Fisherman handmade wobbler katalog copy

Рандом рибарка