Дополнителен прибор кој го олеснува риболовот

Дополнителен прибор кој го олеснува риболовот

Ако сте набавиле добра и скапа опрема, квалитетен рибарски стап, машинка, конец, тапи, олова и др. и сте тргнале на риболов, многу е веројатно дека нема се да оди подмачкано, една од причините за незадоволство може да биде недостатокот од некои ситници во вашиот прибор. За оние кои ги имаат секоја чест, а за оние кои ги немаат и не чуле за овие ситници, еве краток потсетник и можност да се запознаат со овој дел од приборот.

Рибарски чизми - комбинезон

Колку пати ви се случило да посакате да влезете барем малку во водата и да фатите некои подобро место за зафрлување. Но без чизми тоа неможете да го направите. Колку пати ви се случило да се намокрите, да се зацапате со патики во водата, или пак кондурите и патиките да ги направите целите со кал. Токму затоа чизмите се корисна работа. Со нив можете да стоите во вода, да одите во вода и да газите во кал. Уште една добра работа за чизмите е тоа што штитат од разни инсекти и змии, кои може да ве сретнат по тревите и грмушките. Чизмите генерално можеме да ги поделиме на кратки и долги. Кратките се оние до колена, а долгите се оние до препони. Разликата е само во vo vodaоднос на тоа што подолгите ви нудат можност да загазите и да стоите во подлабока вода. Комбилизонот од друга страна ви нуди поголема слобода во однос на тоа во колку длабока вода ќе загазувате и стоите. Прерaмките на комбилизонот се ставаат на рамениците и рибарот е покриен до градите. Комбилизонот го користат сите оние кои најчесто ловат од вода и кои сакаат да дојдат до што подобро место во водата, со цел подобро да зафрлаат, да имаат подобра контрола врз водењето на конецот и тапата, како и подобра контрола на вадењето на рибата. Најчесто со комбилизонот ќе ги заштитите и останатиот дел од облеката, кој во друга ситуација доста би го извалкале.

fishing waders.jpg1

waders guide img2

Мрежа за прифат на рибата (кепче)

Кепчето исто така спаѓа во приборот за спортски риболов, што му е непходен на секој риболовец. Бидејќи ловењето на риба со подолг телескоп не може да се замисли без кепче, сетете се само колку пати при вадењето на рибата, при крајот на брегот сме имале проблеми, и сме се обидувале рибата да ја дофатиме со рака, а тоа доста пати завршувало со kepceгубење на уловот, особено кај оние рибари кои не се многу искусни во техниката на фаќање и вадење на рибата со гола рака. Да не зборувам дека вадењето на покрупен примерок на риба скоро е неможно без овој дел од приборот. При изборот на кепче 6и требало да се решите за што подолго и со можност да е на расклопување, заради поедноставно носење и функционалност.

kepce

Мрежа за чување на рибите (чуварка)

Поседувањето на чуварката е повеќе прашање на односот кон рибата, отколку практичните потреби. Доколку се сметате за вистински спортски риболовец, секако дека ќе го набавите овој дел од приборот. Мрежите чуварки се произведуваат во различни должина и од различен материјал.

Дел од нив се од разни конци, а дел се жичани. Мрежата се користи пред се за да гиmreza одржиме фатените риби - живи. Ова е од особено значење кога одите на неколкудневен риболов. Во ваква ситуација ако не ги чувате рибите во вода, тогаш во зависност од временските прилики, а особено во потоплите денови рибите сигурно ќе ви се расипат. со сигу Доколку користите чуварка на крајот од риболовот можете да стекнете увид во количината на уловот, да го фотографирате по желба и на крај остатокот да го вратите назад.

Hot Fish Lobster Collapsible Portable Mesh Fishing Net font b Crab b font Prawn Cage FoldableGreen Foldable Crawfish Lobster Trap font b Keeping b font font b Fish b font Net

Направа за вадење на јадицата

Мала направа, што секој спортски риболовец без разлика на кој риболов му е приклонет, мора да ја има во својот прибор. Колку пати сте фатиле риба, која длабоко го проголтала мамецот, а вадењето на јадицата ви претставува вистинска тешкотија, a и многупати се случило да ја распараме цела риба за да ја извадиме јадицата. При такво мачење и да сакаме рибата да ја пуштиме таа нема да преживее. Направата за вадење на јадици ни овозможува брзо и едноставно да ја иззадиме јадицата и да го ослободиме нашиот улов, хумано и практично.

2Pcs Set Carp Fishing Hook Hair Rig Disgorger Plastic Hook Remover Fishing with Needle WW180

Прегледано 4248 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija