Подвижна тапа

За многумина почетници, или пак риболовци кои досега не ловеле на подвижна тапа, овој начин на ловење им претставува тотална енигма. Токму затоа во овој пост Ви го претставуваме риболовот на подвижна тапа. Подвижната тапа најчесто се користи кога сакаме да фаќаме на место кое…

Хранилиште за крап

Како и за многу видови риби, така и за крапот прихранувањето е особено битно за привлекување на рибата и задржување на место на кое ние и ја пласираме нашата мамка. Многумина риболовци кога одат да фаќаат на некое место најчесто ќе земат шеќерац, пченка, пченица,…

Како да се користат ПВА пакетчиња со прихрана

Што е тоа ПВА? ПВА (PVA Polyvinyl Alcohol) е соединение кое се растопува во вода и е неизбежен додаток во модерниот крапски риболов, ПВА производите се произведуваат во многу варијанти меѓу кои најпознати се конецот, врекички, мрежата и лентата. ПВА се користи за прихрана целна…

Дипови, умакаљки и подобрувачи на вкус и мирис

Што се тоа дипови? На многумина крапски рибиловци има се познати течните дипови кој се користат за подобрување на атрактивноста на мамците, а особено бојлите. Со дипување на бојлите се постигнува зајакнување на сигналот и атрактивноста на мамецот со кој се „помага“ на крапот да…

Како да се фати крап?

Тоа е една од најчестите прашања поставувани од страна на сите заразени рибари и потенцијални крапчии. Во пронаоѓањето на одговор на ова основно прашање, понекогаш и основните принципи и знаења за лов на крап, може да се изгубат под постојано бомбардирањето со информации за нови…

Зошто баш КРАП?

Не дека крапот поседува некои особини на “риба - БОГ“ и далеку од тоа дека треба да се стави на пиедестал и на прво место пред останатите риби, но факт е дека во изминатите години крапскиот риболов е во најголем подем и голем број на…

Чешко нимфарење

Чешка нимфа и чешко нимфарење се специјален тип на риболов, кој се разви во регионите на средината и источна Европа. Оригиналната полска нимфа беше преземена од Чешките рибари во текот на осумдесеттите години на дваесеттиот век. Особено врвот на Чешките натпреварувачи експериментирале со овој нов…

Суви мушици

Сувата мушичка претставува поим под кој се мисли на сите мушички со кои се лови на површината на водата или над водениот филм. Мушичката на водата мора да се однесува природно (паѓањето на водата, движењето). Основното правило на мушичарењето до кое секој мушичар мора да…

Мушичарење на бојник

Мушичарењето на бојник најчесто се одвива “на видено“, при што зафрувањето се врши многу нежно за да не се исплашат рибите, точно пред јатото, буквално нимфата треба да им падне пред уста :) Ако јатото се исплаши, почекајте неколку минути, најчесто пак се враќаат на…

Мушичарење на клен (на река)

Кон крајот на пролетта, во мај, кога надојдените водите на реките ќе се повлечат, се отвора правата сезона за мушичарење на клен. Кленот најчесто може да го најдеме во средните и долните делови на водените текови, по длабоките вирови или на премините од вир во…

Одбери ја вистинската мушичка

Да се одбере вистинска мушичка, денес кога изборот е огромен, е прав предизвик. Прашањето кое го поставува секој почетник е: што е тоа што ја прави оваа мушичка подобра од другата?Пред да се почне со риболов со одреден вид на мушичка, потребно е да се…

Мушичарење со имитации

Мушичарење со пријател е од голема корист, тројца е веке гужва. Пријателот ке ви даде морална подршка кога е тоа потребно,спремен е со кепчето, те слика при улов и притоа со него, можете да ги споделите доживавањата на вода. Доколку немате пријател кој има исти…

Избор на мушичарка

Доколку прашаме 15 луге, која риболовна опрема е најдобра, ке добиеме 15 различни опции. Изборот на мушичарка е можеби уште поделикатен. Мушичарите се често пребирливи и заљубени во својте мушичарки. Многумина ја гледаат мушичарката како животен сопатник и како таква, сакаат да ја имат најдобрата.…

Општо за Мушичарењето

Во сите светски енциклопедии за мушичарење запишано е дека првите записи за овој вид на риболов потекнуваат од Македонија. Првиот автентичен пишан текст за мушичарење и за првата мушица се наоѓа запишан во делото „De natura animalum” напишано некаде пред 1800 години, од Claudius Aelianus…

Цикада

Бубачка која ги „убива“ рибите без разлика на годишното време На почеток сме на сезоната кога сите правиме припреми ги спремаме мамците и опремата. Ме заинтересираја „Цикадите„ како вештачки мамци па решив малку да истражам по интернет за неа. Цикадата е голема бубачка, „дебела“ како…

Со ноќен спининг во лето до капитална пастрмка

Веднаш на почеток да споменам две работи, прво текстот што следи се однесува за законски дозволениот риболов ноќе(еден или два саата по залезот, или пред изгрев на сонцето) и второ, сето што подолу следи, се базира исклучиво на моите лични искуства а намерата ми е…

Сбирулино

Едно од најретко употребуваните методи на риболов кај нас е секако Сбирулиното. Што преставува Сбирото? Често нарекувано тапа за воблерџии и блинкерџии, тоа е едноставна направа која има разни облици, бои и тежини се во зависност од производителот. Сбирото е всушност алатка за што подалеку…

Дали боите се важни?

Прочитав одличен текст од Пјотр Пискорски за боите на вештачките мамки и нивното влијание на риболовот, на сајтот на Салмо: http://salmo.atn.pl/page.php?id=351 Мислам дека е добро да го имаме на Македонски, па ке пробам да го преведам овде колку што можам подобро. Дали боите се важни?Веројатно…

Воблер за клен- Owner Cultiva Bugeye Bait

Кога се зборува за ловење со воблери, зборуваме навистина за голема и содржинска тема. Секој риболовец со својот вкус, со своите познавања, со своите искуства, одново и одново се судира со огромна палета на видови, марки, бои, карактеристики, докажани и недокажани, познати и помалку познати,…

Воблери за сом

Колку е лесно да се пишува за ова толку е и неблагодарно. Лесно затоа што постојат воблери кои се фаворити за лов на сом, а неблагодарно затоа што сомот може да се фати на било кој воблер.Сомот е нашата најголема риба. Колку што видот му…

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo          spin fly          pastrmka          bistroinspekcija