Зошто баш КРАП?

Зошто баш КРАП?

Не дека крапот поседува некои особини на “риба - БОГ“ и далеку од тоа дека треба да се стави на пиедестал и на прво место пред останатите риби, но факт е дека во изминатите години крапскиот риболов е во најголем подем и голем број на рибари се “заразени“ со лов на крап.

Зошто е тоа така ?

Постојат голем број причини зошто крапскиот риболов постанува се поактрактивен, но генерално има неколку главни фактори :

1. Краповите имаат тенденција да бидат најголемите риби во езерото, или реката. После сомот, во цела Европа, па и пошироко, токму крапот е најголемиот, а она што е најголемо, често е и најатрактивно за ловење. Голем број од нас можеби се специјалисти за попадика, бојник или мрена, ама крапот не расте до 2-3 кила, туку и над 30 килограми Wink

2. Откако ќе биде закачен, крап е еден од најсилните борци на јадица, обично се борат на секоја педа на патот кон нашите мрежи (а често и внатре во нив). Борбата значи адреналин, а адреналинот е она што најмногу се бара.

3. Крапот е особено лукава риба. Со текот на времето краповите учат и стануваат особено претпазливи. Ова особено се однесува за местата каде се хранат и храната која ја земаат. Значи не само силен, туку и умен противник, тоа е една од најсилните причини крапот да стане предизвик за многу рибари.

4. За да го фатиш, треба да осознаеш многу работи, многу ситници кои можат да значат улов, губење на уловот, или бесполезно чекање на крапот со денови, без никаков резултат.

5. Воедно, треба да се истакне дека крапскиот риболов има и силна социјална страна. Всушност, социјална страна има секој риболов каде се оди и се престојува во природа повеќе денови, а крапскиот риболов е токму таков. Па така, на разните ливади покрај езерата, во бесконечните часови во кои со нетрпение се чекаа сигнализаторот да писне, доста често се случуваат разни пријателства, седење покрај огнот, дружби, салати, скари и пијанки, едноставно добра дружба.

Сè на сè, крапскиот риболов е голема школа, голем предизвик и добра забава.

Се надеваме дека во понатамошните текстови за крапскиот риболов кои ќе следуваат во иднина, голем број од оние кои сеуште не се запознале со неговото височество “КРАПОТ“, ќе успееме да ги заразиме, а воедно се надеваме дека, ќе потикнеме и дел од македонските мајстори за крап да ни доловат некои од нивните тајни, кои ние не ги знаеме, а кои македонските рибари со нетрпение ги очекуваат.

Бистро крапџии !

Прегледано 6939 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo          spin fly          pastrmka          bistroinspekcija